Galériával

2020.10.23. 11:00

Kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából Jászfényszarun

Nemzeti ünnepünk alkalmából tartott megemlékezésen városi kitüntetéseket adtak át csütörtökön Jászfényszarun, a városháza dísztermében.

Illés Anita

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester köszöntője után Pócs János országgyűlési képviselő méltatta 1956 hőseit. Elismerően szólt a kitüntetettekről, akik felvállalják a köz szolgálatát, maradandót alkotnak és példaként állhatnak mindenki előtt. Majd köszöntötte a polgármestert és alpolgármestert, akik immár harminc éve dolgoznak a városért.

A szabadság fontosságát és a közösség erejét hangsúlyozta ünnepi beszédében Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke. Hamvas Bélát idézte: „nincs is más ünnep csak a közösségé”.

– Az ünnep közösségi létezés, amikor az egyéni érdekek fölé a másik embert helyezzük. Nemzetünk nagy pillanatai azért váltak ünnepé, mert lényegük mélyén nem az Én, hanem a közösség állt, az emberek a tekintetüket nem az egyéni érdek, hanem az igazság felé fordították – emelte ki.

Mint mondta, az 1956-os hősök magasra tették a mércét, példát mutattak hazaszeretetről, mindent feláldoztak a nemzet szabadságáért, függetlenségéért. Erejük az összefogásban rejlett, egységben léptek fel a diktatúrával, az idegen elnyomó hatalommal szemben. A köszöntők után Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, dr. Voller Erika jegyző és Győri János alpolgármester átadta a városi kitüntetéseket, melyek odaítéléséről a képviselő-testület döntött.

„Köszönet az évekért” kitüntető díjat a Napfény Óvoda három nyugalmazott dajkája, Bőti Józsefné, Kóródi Antalné és Langó Miklósné kapta. „A köz szolgálatáért” elismerő díjban Mezeiné Folyó Angéla a Napfény Óvoda igazgatóhelyettese részesült ebben az évben. Jászfényszaruért kitüntető emlékérmet kapott Vágó Tibor a Régi Kaszinó étterem üzemeltetője, Ácsné Csontos Mária a Napfény Óvoda nyugalmazott igazgatója és Nagy Sándor, aki a tizenhét évig fennálló városi szennyvízberuházó társulat elnöke volt.

Jászfényszaru díszpolgári címét Lakatos István, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal Térségfejlesztési és Külügyi Iroda vezetője vehette át. Munkájával jelentősen hozzájárult Jászfényszaru gazdasági fejlődéséhez, részt vett az ipari park kialakításában és azóta is segíti a várost.

A rendezvényt művészeti műsor gazdagította, közreműködtek az Iglice Néptáncegyüttes szólistái, valamint Ürmösné Fehér Nikolett a IV. Béla Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára. Sebők Dominik, Mezei Mirella és Mezei Gerda verssel köszöntötték a díjazott dajkákat, pedagógusokat. A megemlékezés koszorúzással folytatódott az 1956-os emlékműnél a Papkastély kertjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában