városüzemeltetés

2020.10.08. 14:00

Nagyra nőtt fákat kell kivágni a tiszafüredi szabadstrandnál

Folytatódik a város zöldfelületeinek, parkjainak növényvédelmi felülvizsgálata, ezúttal a szabadstrand területén vált szükségessé néhány elöregedett, balesetveszélyes fa kivágása.

Ujvári László

Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök lapunknak is megmutatta az egyik veszélyessé vált faágat

Fotó: Ujvári László

Hónapok óta zajlik a tiszafüredi Holt-Tisza fürdőzésre kijelölt partszakaszának felújítása és bővítése. Az új sportlétesítmények, öltözők, mellékhelyiségek és büféteraszok után most a növényzeten a sor. Jó néhány nagyra nőtt fa már veszélyt jelent a körülötte lévő épületekre, nem egy helyen a fák gyökerei már a járdát is tönkretették.

– Szerencsére elmondhatjuk, hogy Tiszafüred sok parkkal, zöldterülettel rendelkezik. A város üzemeltetéséhez pedig hozzátartozik ezek karbantartása és megújítása, ebben szakember segíti az önkormányzat munkáját – magyarázta Ujvári Imre polgármester.

Korábban a Béke téren, valamint a Kossuth téren történt hasonló beavatkozás, utóbbi esetben elöregedett, kiszáradt és beteg japánakácokat vágtak ki.

– Az elmúlt hetekben, hónapokban több olyan ágleszakadás történt a szabadstrandon, melyek előrevetítették, hogy a beavatkozás nem várhat tovább. Olyan fákról van szó, melyek esetében negyven-ötven évig elmaradt a karbantartás, ez pedig mára veszélyes állapotokhoz vezetett – mutatta az egyik leszakadt ágat Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök.

Minden kivágott fa helyett újat ültetnek, igyekeznek megóvni a város fáit, csak a legvégső esetben döntenek a kivágás mellett, hívta fel a figyelmet Ujvári Imre. Jelenleg is zajlik faültetési program a városban, melynek keretében több száz új fát ültetnek.

Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök lapunknak is megmutatta az egyik veszélyessé vált faágat
Fotó: Ujvári László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában