Galériával

2020.10.02. 07:00

Önkéntesek tették szebbé a jászladányi bölcsőde udvarát

„Bölcsi-tuning” akció keretében több mint harminc önkéntes tette szebbé a jászladányi bölcsőde udvarát a minap. Az országos kezdeményezés helyi eseményét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) szervezte. A programhoz csatlakozók fákat, bokrokat ültettek, gyepet rendeztek és elkészítették a motoros pálya alapját is.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

Lelkes önkéntesek gyülekeztek a Bölcsi-tuning hívó szavára az intézmény udvarán. A nagyközség lakosságának széles köre érezte úgy, hogy tenni szeretne a közösségért. Ottjártunkkor idősek és fiatalok, romák és nem romák együtt dolgoztak, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék a környezetet a legkisebb gyermekek számára.

A Jászladányi Környezetvédő Nyugdíjas Klub hat fővel vett részt az udvarrendezési munkálatokban. – Természetesnek tartjuk, hogy segítünk – kezdte Gazdag Imréné, klubvezető. – Ahogy csoportunk neve is jelzi, fontos feladatunk környezetünk védelme és szépítése. Ezért a településen működő nyugdíjas klubokkal évről évre bekapcsolódunk a parkok rendezésébe, a virágoskertek gondozásába. Jó kedvvel érkeztünk a bölcsőde önkéntes napjára is, hiszen újabb közösségi élménnyel gazdagodtunk – mondta.

Máté Ferenc éppen az utolsó simításokat végezte a motoros pálya betonozásánál, amikor néhány szót váltottunk. Arról is kérdeztük, hogy milyen motivációval csatlakozott az önkéntes akcióhoz? – Jó érzéssel tölt el, hogy munkámmal hozzájárultam ahhoz, hogy a gyerekeket még szebb körülmények között neveljék a bölcsődében – válaszolta.

Több mint harminc önkéntes másfél óra alatt újjá varázsolta az intézmény udvarát.

A Bölcsi-tuning országos kezdeményezés helyi eseményét az Esély Egyesület által működtetett Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház szervezte.

– Arra gondoltunk, hogy olyan intézményt keresünk meg, ahol többszörös hátránnyal küzdő gyermekeket nevelnek és javítani tudjuk az ellátás feltételeit – mondta dr. Nagyné Varga Ilona, az Esély Egyesület elnöke, CSEÖH irodavezető.

A jászladányi önkormányzattal több programban együttműködnek. Az akciónap megszervezését is pozitívan fogadták a településen, az önkéntes célokat pedig a bölcsődével egyeztetve, közösen fogalmazták meg. – Nagy értéknek tartom, hogy a település különböző társadalmi csoportjait megmozgatta a kezdeményezés – tette hozzá.

Munkájuk segítségével befejeződött a bölcsőde udvarának rendezése. – Nagyon örültünk a lehetőségnek. Két évvel ezelőtt valósult meg az épület belső felújítása, majd tavaly elkezdtük az udvar szépítését is. De voltak még elmaradt munkálatok, amit az önkéntesek segítségével elvégeztünk. Ezzel teljessé vált a megújulás – fejezte ki örömét Lajosné Kiss Klára, a Jászladányi Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Népszerűsítették az önkéntességet

A jászladányi önkormányzat nyitott az önkéntes kezdeményezésekre, melyekhez a képviselő-testület, az intézmények dolgozói és a civil szervezetek tagjai is csatlakoznak. Az Esély Egyesülettel korábban közös mesélést szerveztek a helyi idősek otthonában. A résztvevők történeteket olvastak fel az ellátottaknak. Ez megindította őket és saját életútjukat mesélték el az önkénteseknek – osztotta meg tapasztalatait Bertalanné Drávucz Katalin, polgármester. A környezetszépítésen túl az akciónap célja volt, népszerűsítsék az önkéntességet és erősítsék a helyi közösséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában