harcművészet

2020.10.02. 14:00

Összetartó közösséget alkotnak a lelkes barantások Mezőtúron

Különleges mozgásformát választott magának egy mezőtúri fiatalember, aki a kö­zelmúltban másoknak is lehetőséget adott a művelésére. A baranta egy összetett harcművészeti forma, alapját hagyományos magyar technikák és fogások adják. Hosszú évszázadok tapasztalatait fogja össze, így igen változatos és sokrétű sporttá fejlődött. Garai Vendel örömmel adja át tudását bárkinek, az edzéseket többféle korosztály tagjai látogatják.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Ők nem elsősorban hagyományőrzők, hiszen nem egy adott korszak jellemzőit jelenítik meg a foglalkozások során. Az egyes technikákat egymástól tanulják, állítja Garai Vendel

Forrás: Beküldött fotók

– Tulajdonképpen a magyarság különböző mozgáskultúráinak gyűjteményéről van szó. Nem kizárólag harci elemekből áll, számos táncos lépés, mozdulat ugyanúgy megtalálható benne. Sőt, érdekes, hogy néptáncainkban is akadnak szép számmal „harcias” részletek, nem csoda, hogy tűzről pattant nép vagyunk – magyarázta a fiatalember. Hozzátette, mégis harcművészetnek nevezhető, hiszen komoly filozófiai háttérrel bír, méghozzá a Karácsony Sándor által kidolgozott társas néplélektan alapjain nyugszik.

– A kilencedik és huszadik század között élt magyarság kiképzési formáit öleli fel. Ez nagyon hosszú időszak, ráadásul további hagyományos elemek tarkítják, akár a néptáncokból, akár a népi játékokból merítve – magyarázta Vendel. Hangsúlyozta, ők nem elsősorban hagyományőrzők, hiszen nem egy adott korszak jellemzőit jelenítik meg a foglalkozások során.

– Mi majdnem mindennel megpróbálunk foglalkozni, amelyekkel eleink is. Egyébként nagyon nyitottak vagyunk. Ha valakinek van egy jó ötlete, fogása, kipróbáljuk és beleépítjük az edzésbe. Nálunk nem egy mester adja át a tudást a tanítványoknak. Ha az illető ügyesebben bánik az eszközzel, övé a tanítás joga. Ezzel remekül fejlődik az önbizalom és maga a közösség is – részletezte a barantaoktató.

Az edzéseken tehát mindig más fogás áll a középpontban. A botforgatástól kezdve a víváson, karikás ostor használatán át egészen a birkózásig számos irányzattal foglalkoznak. Ennek megfelelően eszköztáruk is igen változatos.

Ők nem elsősorban hagyományőrzők, hiszen nem egy adott korszak jellemzőit jelenítik meg a foglalkozások során.
Az egyes technikákat egymástól tanulják, állítja Garai Vendel
Fotó: Beküldött fotók

– Heti kétszer találkozunk a helyi katolikus iskola tornatermében. Nagyjából kétórásak az edzések, és bár nincsenek szigorú keretek, néhány fontos lépést követünk. A legfontosabb a bemelegítés, mint bármely mozgásforma előtt. Nálunk ez annyiban tér el az átlagostól, hogy már az óra elején igyekszünk az adott téma szerint végezni, hogy a megfelelő területek biztosan jól bírják a terhelést – részletezte.

Ezt követően valamilyen közösségi mozgással, kidobóssal vagy fogócskázással folytatódik az edzés.

– A gyerekek nagyon élvezik, a felnőttek pedig talán még inkább. Ez a fajta játékosság a lelket is feltölti, mindig jó hangulat van a csoportban – árulta el mosolyogva. Végül következhet az adott alkalom témája, gyakran vívnak, emellett a botforgatás is sűrűn előkerül az edzésekkor.

A katolikus iskola tornatermében gyakorolnak a barantások
Fotó: Beküldött fotó

– Levezetésként pihenünk, kitalálunk valamilyen csoportos feladatot és énekelünk. Most, hogy szüreti időszak van, az Érik a szőlő kezdetű gyakran előkerül, nincs olyan ember, aki ne ismerné ezt a népdalt – emelte ki Vendel.

Reméli, egyre többen fedezik fel a városban ezt az egyedi sportlehetőséget

A csoportot jelenleg közel húszan alkotják, a hatévestől egészen a negyvenes korosztályig. Vendel igazán elégedett a létszámmal, ám bízik benne, hogy többen is érdeklődnek majd.

– Jelenleg a tornaterem kiváló helyszín, kellemes időben pedig szabad téren gyakorolhatunk – mondta.

Az edzéseket látogatók igen lelkesek, Vendel szerint remek dolog, hogy több generáció is képes jól érezni magát együtt, ráadásul ki-ki megtalálja a saját maga számára megfelelő mozgásformát, időtöltést. A kezdés igen pozitívan indult, az oktató bízik benne, hogy a lelkesedés később sem hagy alább, sőt! Örülnének, ha minél többen fedeznék fel ezt a különleges, közösségi sportlehetőséget.

– Később iskolákban is szívesen tartanék rendhagyó testnevelésórákat, és bemutatnám a barantát. Persze ez egy távlati cél, de mindenképpen szeretném megvalósítani valamikor. Idővel pedig akár városi rendezvényeken is bemutatkoznánk – vélekedett a fiatalember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában