Galériával

2020.10.18. 10:00

Sütés, savanyítás, préselés volt újra a nagykörűi piacnapon

A megszokott minőségű nagykörűi kínálatot találhatták meg a Tisza-parti településre látogatók, az immár tizenegyedik alkalommal megtartott helyi termék piacon, a Nagy Befőzésen. Ökörsütéssel is várták a vendégeket.

Szoljon.hu/V.B.E.

Fotó: Vágó B. Endre

Megbosszulta az időjárás, hogy idén elcsúsztatták szokásos időpontjáról, október első szombatjáról a vásárt. Míg október elején ritka, hogy ne legyen napsütéses idő, két héttel később már nyúlós-ragadós, esős időjárást kaptak a Nagykörűbe érkezők. Ettől eltekintve, a program most is a már megszokottnak mondható, magas minőséget hozta úgy a helyi termékek kínálatában, mint a kísérő programokban.

Az idén augusztusban Jász-Nagykun-Szolnok Megyéért Díjjal kitüntetett Barát József alpolgármester eredeti ötlete szerinti recept úgy szól, hogy Nagykörűben nem fesztiválstílusban rendezik ezeket a falusi piacokat. Ilyenkor nincs nagynevű sztárfellépő, hanem a bensőséges hangulatra helyezik a hangsúlyt, amit a meghívott remek zenekarok kiválóan segítenek. De nincs sztárkultusz! Az egész rendezvény éppen ezért közvetlen hangulatú. Idén ilyen volt például Heit Lóri és zenekara, Radics Sándor cimbalomművész, a nagykörűi piacok immár rendszeres vendége vagy az Uzsgyi Zenekar, hogy csak néhányat ragadjunk ki a fellépők közül.

Heit Lórándék kezdték a napot a régi piactéren állított vásárfalu szívében lévő színpadon. Mindjárt a megnyitó és a nagykörűi iskolai gyerekkórus hagyományos fellépése után. Az Uzsgyi zenekar pedig estefelé a piacnap hivatalos programjának zárása után, a Megyei Önkormányzat közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Tájházban tartott moldvai táncházat.

– Sok éve házigazdái vagyunk egy hetente klubjelleggel működő táncháznak Kecskeméten. Nagyon szeretjük a moldvai népzenét, mivel ezek ugye körtáncok, nagyon egyszerű lépésekből állnak, tehát igen gyorsan adnak közösségi élményt, ezt hoztuk most Nagykörűbe is – nyilatkozta Fekete Inci, az Uzsgyi Zenekar hegedűse.

Volt tehát ökörsütés, a nyitott porták színes kínálata, túlzás nélkül tejjel-mézzel (kecsketejjel és ámorfamézzel) folyó Kánaán, csak úgy tűnt, látogatókból idén kicsit kevesebben voltak a kedvezőtlen időjárás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában