repülő legenda

2020.11.29. 12:46

Ancsával találkozhattak az autósok Szolnokon

Egy An-2-es repülőgép gördült végig vasárnap kora délelőtt a 442-es úton Szandaszőlősön át Szolnokra a rendőrség biztosítása mellett.

Szoljon.hu/V.B.E.

Forrás: Balesetmegelőzés Szolnok megye/Facebook

A közkeletű nevén Magyarországon Ancsaként emlegetett legendás repülőgép a jelek szerint az MH 86. Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis melletti repülőgép-gyűjteményből származik. A valaha a mezőgazdasági repülést szolgáló gép, katonai zöldre átfestve, 10-es oldalszámmal a típus igen rövid, 1956-57-es néphadseregbeli szolgálatára emlékeztet.

Szétszerelve, a géptörzs közúti vontatással és rendőri biztosítással tette meg útját, tudomásunk szerint a szolnoki RepTárba. Valami tehát megint készül a színfalak mögött, a RepTárból későbbre ígértek további tájékoztatást.

Fotó: Balesetmegelőzés Szolnok megye/Facebook

Az Ancsa

Az An-2-es repülőgép 1947-ben repült először, az akkori Szovjetunióban, mindmáig a világ legnagyobb egymotoros, duplafedelű repülőgéptípusa. Annak ellenére, hogy csak részben fémépítésű, mert szárnyai, vezérsíkjai vászonborításúak, rendkívül jól bevált világszerte. Többezer példányban épült és mindenütt megbízhatóságáról és (repülőgépekhez képest) olcsó üzemeltetéséről ismert. Még lehet Magyarországon is sokfelé találkozni vele, például sétarepüléseken is mindig különleges érzés kipróbálni a repülés élményét ezzel a repülő legendával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában