tájékoztató

2020.11.26. 07:00

Az adóemelés ellen tiltakozik a jászberényi Fidesz-frakció

„A jászberényi vállalkozások és a lakosság nevében határozottan ellenezzük a Budai Lóránt jobbikos polgármester által kezdeményezett helyi adóemelést célzó rendeletmódosítást” – szögezte le szerdán Tamás Zoltán. A városi képviselő-testület fideszes frakcióvezetője képviselőtársai társaságában fejtette ki véleményét.

Mészáros Géza

Fotó: Gémesi Balázs

A jobbikos polgármester a különleges jogrend „intézményét” kihasználva várhatóan november 30-án jelenti be és hirdeti ki az adórendelet-módosításáról szóló ötletét.

Aszerint a megemelt összegű telekadóból 41, építményadóból 44, a helyi iparűzési adóból további 140 millió forintot akar jövő évben a jászberényi vállalkozóktól és a lakosságtól behajtani.

Ebből összességében mintegy 225 millió forintot remél beszedni. Ezzel a szégyenletes adóemeléssel próbálja meg orvosolni a polgármester és a DK-s, jobbikos, MSZP-s, liberális, egyéb színezetű ellenzéki csoportosulás által bűnös döntésnek bizonyult Malom projekt mínusz 300 millió forintos veszteségét finanszírozni. Talán nem kellett volna a munkáját nem végző kivitelezőnek kifizetni a több száz millió forintot – hangsúlyozta Tamás Zoltán.

A cégeket és a lakosokat sem kérdezték meg

A frakcióvezető mondandóját a sajtótájékoztatón fideszes képviselőtársai, Szatmári Anikó, Bohárné Bathó Rozália, dr. Szabó Tamás és Balog Donát is megerősítették.

– A magasabb telekadó hozzávetőlegesen ezeregyszáz főt, az építményadó négyezer-négyszáz főt, a helyi iparűzési adó pedig ezer vállalkozást, általuk további családokat érint rosszul anyagilag – foglalta számokba is a rendeletmódosítás várható következményeit Balog Donát. Aki arról is szólt, hogy ugyan közel ezernyolcszáz fő előnyösebb helyzetbe kerül a jogszabályi változás adókedvezményei miatt, ám ez nem kompenzálja azt a több ezer családot, amely vesztesként éli meg Budai Lóránt döntését.

Szatmári Anikó és dr. Szabó Tamás azt nehezményezte, hogy a polgármester az Electrolux kivonulása miatt „bünteti” a helyben maradt vállalkozásokat és a helyi lakosságot abban az egészségügyileg és gazdaságilag nehéz időszakban, amikor inkább segíteni kellene a városban élőket, a munkát adókat és vállalókat. Mindezt teszi úgy, hogy egyszemélyes döntésű határozatáról meg sem kérdezi a cégeket és az itt lakókat.

– Nem foghatják a kormányzatra sem a város leépülését Budai Lóránt és balliberális elvtársai, hiszen a kabinet a közelmúltban mintegy két és fél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott fejlesztésekre a Jász Plasztik Kft.-nek és a Szatmári Kft.-nek – hangoztatták a fideszes képviselők.

Tamás Zoltán végezetül bejelentette, hogy a Fidesz helyi csoportja a közösségi oldalon, valamint a háztartásokba eljuttatott kérdőíveken szavazást kezdeményez az adóemelésről.

Elvonások, kedvezmények is vannak a tervezetben

A felvetéssel kapcsolatban Budai Lóránt polgármestert is megkerestük.

– A helyi adókkal kapcsolatos rendelettervezünk két fő részből áll. Egy észszerűsítést készítettünk elő.

Tudjuk, nem túl hálás egy adórendelethez hozzányúlni, de a helyzet sem igazán szerencsés Jászberényben.

A helyi iparűzési adót érintő, gazdaságban végbemenő negatív változások, például az Electrolux Lehel Kft. leépítése és a központi szabályozásban bekövetkező megszorítások, úgy, mint a decemberi adófeltöltés kivezetése és a gépjárműadó-bevétel elvonása, megingathatják az önkormányzat biztos, kiszámítható gazdálkodását. Egyik részében kénytelenek vagyunk adót emelni.

A helyi iparűzési adó mértékét 1,9-ről 2 százalékra kívánjuk emelni. Ezzel mintegy 140 millió forintos bevételnövekedést tudunk produkálni. Az építményadó tekintetében az irodák, kereskedelmi és termelőegységek, raktározási építmények adóját emelnénk fel, ami nem érné el a kétszáz forintot sem négyzetméterenként.

Ezzel 44 millió forint bevétel-növekedést tervezünk. A telekadó 25 forint/négyzetméter árról növekedne 40 forint/négyzetméter árra. Ez a törvényben meghatározott mértéknek az egytizede. Az ezzel kapcsolatban jelentkező többletbevétel 41 millió forint. A tervezet másik része kedvezményekről szól.

Az iparűzési adó adóalapját 2 millióról 2,5 millióra emeljük fel, ami azt jelenti, több mint száz kis- és középvállalkozó részére biztosítunk adómentességet.

A kommunális adót is a kedvezmények irányába szeretnénk módosítani. A 100-140 négyzetméter nagyságú lakások után a 100 négyzetméter területűekhez hasonlóan a jövőben nem kellene megfizetni az adót. Ezzel tízmillió forintot hagyunk a családoknál. Ez mintegy 1700 lakást érint.

– A tervezet összességében a jövő évi költségvetés számára körülbelül 200 millió forintos többletbevételt jelent, ami csak töredéke az elvonásoknak, hiszen csak a gépjárműadó 150 millió forintos kiesést jelentett. A kieséseket próbáljuk kompenzálni, mindemellett pedig arra törekszünk, hogy minél több befektetőt hozzunk Jászberénybe. Az azért jól látszik, hogy ebben a helyzetben mindenki a túlélésére rendezkedett be.

A fenti észszerű módosítás lehetővé teszi, hogy akinek kicsit több van, az többel áldozzon a köz javára.

Ami a Fidesz-frakció által felvetett, a fenti témával kapcsolatos internetes szavazást illeti, remek kezdeményezésnek tartom, ám érdekelne, hogy az elmúlt tíz évben vajon miért nem volt fontos a városlakók véleménye? Továbbá azt szeretném megkérdezni, hogy milyen információk alapján, hol és hogyan lehet majd szavazni? Én is szívesen megosztanám.

Hiszen, ha valaki veszi a fáradságot és megismeri a javaslat tartalmát, látni fogja, hogy az több embert érint kedvezően, mint hátrányosan. Persze csak akkor, ha hiteles információkat szeretnénk közvetíteni és nem hangulatkeltésre használjuk ezt a minden szempontból rendkívül nehéz helyzetet – tette hozzá a polgármester.

Százmilliókat vesznek el a jászberényiektől

Mindeközben Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője közösségi oldalán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján reagált az üggyel kapcsolatban a minap.

– A jászberényi baloldali összefogás városvezetése a napokban életbe lépett rendkívüli jogrendet nem az emberek támogatására, nem az egészség védelmére, hanem rendkívüli megszorító csomag kidolgozására, soha nem látott mértékű adóemelésre használja fel. A baloldali városvezetés a rendkívüli jogrend leple alatt megemeli az iparűzési adót, a telekadót és az építményadót – hangsúlyozta.

Ez a megszorító csomag, Pócs János szerint, közel háromszázmillió forintot vesz el a jászberényi lakosságtól, a munkavállalóktól és a munkáltatóktól. Hozzátette: az összefogás városvezetése teszi ezt, akkor, amikor ebben az évben a tervezettnél 360 millió forinttal több lett az adóbevétele a városnak.

Adóemelés és pénzelvonás, elvettek a lakosságtól, az iskoláktól, civilektől, sportszervezetektől, kultúra támogatásától több mint 350 millió forintot – részletezte.

Arra kéri a városvezetést, vonja vissza a rendeletet

Véleménye szerint a baloldali városvezetés csak megszorításra és adóemelésre képes, 600 millió megszorítás minden jászberényi család zsebéből átlagosan közel 100 ezer forintot, minden embertől átlagosan 26 ezer forintot vesz el. Az emberek egészségének megóvása, a megélhetés erősítése helyett kihasználják a rendkívüli jogrend adta lehetőséget, így Jászberény is csak megszorításra és adóemelésre képes. Kéri a városvezetést, hogy a berényiek újabb indokolatlan megsarcolásáról szóló tervezetet vonják vissza.

Borítókép: az októberi testületi ülés Jászberényben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában