Az internetre költöztetik a jászsági programok egy részét

A koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében szerdán életbe lépett korlátozások a Jászságban élők mindennapjait is jelentősen megváltoztatják. A kormányrendeletben előírt intézkedések érintik többek között az oktatási és kulturális intézmények, sportlétesítmények, illetve szórakozóhelyek működését. Életünk egy része újra az online térbe költözik.

Illés Anita

A rendkívüli intézkedések következtében a Jászberényi Állat- és Növénykert újra bezárt, így a téli pingvinséta is elmarad

Fotó: Gémesi Balázs

Jászberényben a kormányrendelet előírásainak megfelelően szerdától bezárt a Jász Múzeum, a városi könyvtár, az állat- és növénykert, az uszoda, a termálfürdő és a Lehel Film-Színház. Harminc napig általános rendezvénytilalom lépett érvénybe, minden program elmarad.

– Nem rendezhetjük meg a klubkoncerteket, Sas Dániel és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Rákász Gergely ünnepi hangversenyét, az Ossian, a Kowalsky meg a Vega és az Alma Zenekar koncertjét, valamint a slam poetry estet sem. Jelenlegi ismereteink szerint az adventi rendezvényeket sem tarthatjuk meg – tájékoztatott közleményében Budai Lóránt polgármester. A belépőjegyek visszaváltására van lehetőség, ezzel kapcsolatban a Jászkerület Nonprofit Kft. honlapján található elérhetőségeken lehet érdeklődni.

A városvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a jégpálya és sportlétesítmények működhetnek tovább, de csak a sporttörvény szerint, versenyszerű sportolók számára. A szabadtéri sportpályákat csapatsportokra nem lehet használni. A polgármesteri hivatalban tartott esküvőkön csak a közeli hozzátartozók vehetnek részt, melyen a jelenlévők száma nem haladhatja meg a tíz főt – részletezte a járványügyi korlátozásokat. A közterületek, a piac és a játszóterek fertőtlenítéséről a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. munkatársai gondoskodnak.

A rendkívüli intézkedések következtében a Jászberényi Állat- és Növénykert újra bezárt, így a téli pingvinséta is elmarad
Fotó: Gémesi Balázs

Jászfényszarun a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár a járványügyi intézkedéseknek megfelelően átmenetileg szintén bezárt. Számos közösség az online térbe költözött, ahol igyekeznek kulturális tartalmakat megosztani – közölte Bordásné Kovács Katalin igazgató az intézmény közösségi oldalán. A könyvbarátok azonban nem maradnak olvasmány nélkül, a járványügyi előírások betartásával átmeneti, szűkített szolgáltatást nyújt a bibliotéka. Minden második héten (november 13, 27. és december 11.), pénteken délután négy és hat óra között kölcsönzési nap lesz a könyvtárban – mondta el érdeklődésünkre Bujdosó Katalin könyvtáros.

Előzetesen az intézmény honlapján található könyvjegyzékben, a könyvtár Facebook oldalán található albumokból lehet kiválasztani a köteteket. Egyéb dokumentum, folyóirat, dia, társasjáték, dvd szintén kölcsönözhető. Igényeiket telefonon, interneten adhatják le, a dokumentumokat a kölcsönzési napon a bejárati ajtóban vehetik át az olvasók. A könyvtár az online térbe költözik, az elkövetkezendő hetekben online nyereményjátékot hirdetnek, valamint advent idején lélekemelő üzenetekkel erősítik a közösséget.

Jászapátin az önkormányzat minden évben november végén tartja az éves közmeghallgatást. Idén november 26-ra hirdették meg az eseményt, ami a veszélyhelyzet miatt a megszokott formában elmarad. Az önkormányzat közlése szerint a fórumon feltenni tervezett kérdéseiket, észrevételeiket a lakosok november 26-án délig elküldhetik a [email protected] e-mail-címre vagy a polgármesteri hivatal portáján található dobozba helyezhetik el. Ezekre majd írásban kapnak választ. A képviselők beszámolóját pedig szintén írásban teszik közzé.

Folyamatosan tesztelik az önkormányzati dolgozókat

Jászárokszálláson a járvány első hullámához hasonlóan ismét elkezdték az önkormányzati dolgozók, mintegy százharminc fő koronavírus-tesztelését. Ezt az önkormányzat megelőzés és állapotfelmérés céljából saját költségen biztosítja a munkatársak védelme érdekében – mondta Gergely Zoltán polgármester. Bevezették, ha önkormányzati intézményben dolgozó szabadság, betegállomány vagy bármi más miatt legalább két napig távol van, akkor csak úgy térhet vissza a munkába, ha negatív teszteredménye van. Keddig a munkatársak közel felének szűrését végezték el, ebből öt pozitív esetet találtak. Újabb ózongenerátorokat vásároltak, hogy fokozzák a járvány elleni védekezést az intézményekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában