szolnok

2020.11.13. 11:30

Éjszakai díszkivilágítást kap a belvárosi kápolna

Jelenleg is zajlik a Xavéri Szent Ferenc-kápolna környezetének rendezése. A felújítás során világítási és kamerarendszerrel egyaránt gazdagodik a megyeszékhely emblematikus helyszíne. Megtudtuk, a közelmúltban megrongált Szűzanya-ábrázolás helyreállítására gyűjtést rendeznek.

Hartai Gergely

A díszkivilágítás lámpáit már beépítették a szakemberek, mutatja Szűcs József, a Xavéri Szent Ferenc Kápolnáért Alapítvány elnöke

Fotó: Nagy Balázs

– Rendezettebbé, kulturáltabbá válik a fejlesztések által a kápolna környéke. Már a gyepszőnyeg kialakításával sokkal esztétikusabb lett minden. Emellett gallyazták a fákat is, látványos a változás – hívta fel a figyelmet az épületet övező tér aktuális munkáira Szűcs József. A Xavéri Szent Ferenc Kápolnáért Alapítvány elnöke közölte, nagy reményeket fűznek a szakrális helyszín rendezését célzó beruházásokhoz, s ahhoz, hogy idővel visszaszorulnak a rongálások a területen.

– Készül már a világítási rendszer is, így éjszaka is fényárban úszik majd a kápolna. Emellett kamerarendszert is kihelyeznek… – folytatta mondandóját az elnök, aki arra számít, lesz elrettentő ereje a figyelőberendezések telepítésének. Szűcs József hangsúlyozta, a kamerák kiépítése ahhoz is hozzájárulhat, hogy megszűnjön a szentély külső, utca felőli részének állandó szennyezése.

A közelmúltban betört, Szűzanyát ábrázoló ólomüvegablak sorsáról ugyanakkor megtudhattuk, hogy a mestermunkát a napokban szerelték ki a keretéből, helyére pedig – ideiglenes megoldásként – farostlemezt tettek.

– Az ablak felújítására gyűjtést szervezünk, mivel az alapítvány jelenlegi anyagi helyzete nem olyan, hogy abból ki tudjuk fizetni a helyreállítást. A rendbetétel költségét magunknak kell kigazdálkodnunk – taglalta.

Verebes György művész, az ablak készítője korábban arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az alkotásban esett kár mintegy 450–500 ezer forintra tehető. A javítás pedig különösen aprólékos, gondos munkát igényel, s napjainkban már csak kevesen vannak olyanok, akik jól ismerik az ólomüvegablakok készítésének módját. Ám szerencse a szerencsétlenségben, hogy a külső védőüvegnek köszönhetően nem keletkezett a jelenleginél is nagyobb kár.

A díszkivilágítás lámpáit már beépítették a szakemberek, mutatja Szűcs József, a Xavéri Szent Ferenc Kápolnáért Alapítvány elnöke
Fotó: Nagy Balázs

Szűcs József az épület másik jelentős problémájáról is szót ejtett. Mint mondta, az idén nyáron víz árasztotta el a kápolna belterét, amely a padozat alá is befolyt. A szerkezet azonban máig nem száradt ki teljesen.

– Időközben vásároltunk néhány tablettás páramentesítő készüléket, hogy némileg orvosoljuk a helyzetet, de úgy gondolom, a következő lépés egy klíma beszerelése lesz – ecsetelte a jövőbeli terveket az alapítvány vezetője.

A kápolnarendezés ügyében nemrég sajtótájékoztatót is tartott a város. Akkor egyebek mellett az is elhangzott, hogy a mintegy tízmillió forintos felújítás részeként egy hárompontos térfigyelőrendszert telepítenek a helyszínre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában