Galériával

2020.11.06. 16:30

Hímzett terítőket adományoztak Karcagon

Karcagi több száz éves karcagi mintákkal hímzett terítőket adományozott a Táncoló Tulipán Kunhímző Csoport az önkormányzatnak. Az ajándékot a Városházán Rózsa Sándor jegyző vette át a csoport vezetőjétől, Nagy-Pálné Pádár Ágnes kunhímzőtől.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Célunk, hogy a régi, eredeti kunhímzéseket feldolgozzuk. Először rekonstruáljuk a sokszor a foszlányaiban megmaradt több száz éves hiányos, kopott darabokat, majd másolatot készítünk az eredetiről. További feladatunknak tartjuk a mai környezetben megfelelő funkciókkal ellátni a régi archaikus motívumokat; mai használatra alkalmassá tenni őket.

– Csoportunk a nevét a karcagi kunhímzés jellegzetes tulipánjáról kapta, amely nem kapcsolódik a teljes minta többi eleméhez, hanem közöttük, magában táncol, lábszerű kis kacsokon – mondja a szakkörvezető, aki a régi, eredeti múzeumi mintákat, és azok újrahímzését, újragondolását tűzte ki célul.

– Szeretnénk, ha büszkén használnák Karcag lakói, intézményei a felújított hagyományos mintákat a hétköznapokban és ünnepek alkalmával. Csoportom tizenkét tagjával azon dolgozunk, hogy újra megbecsült legyen a kunhímzés, a különböző korosztályok szívesen válasszák időtöltésüknek, hivatásuknak, érezvén a hímzés közben a köteléket őseinkkel, elődeinkkel, akiknek fontos volt, hogy továbbadják a következő generációnak tudásukat – mondta Nagy-Pálné Pádár Ágnes, akitől megtudtuk, a most ajándékba adott terítőket Pádár Istvánné, Nyakó Jánosné, Szél Ibolya és Nagy Józsefné hímezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában