Magyar Falu Program

2020.11.06. 07:00

Korszerű épületekbe járhatnak a jászkunsági falvak óvódásai

Megyénk településein a Magyar Falu Program támogatásával óvodaépületek újulhatnak meg. Az intézmények nagy többségének külső nyílászáróit már korábban kicserélték, most zömmel a belső terek kerülnek előtérbe. Tornaszobákat is kialakítanak, a munkálatokat leghamarabb tavasszal kezdik el.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

A Tiszainokai Tiszavirág Óvodában tizennégy kisgyermeknek biztosítanak ellátást, az elmúlt években az udvari játékokra és külső felújításra nyertek pénzt.

Új padlóra és festésre is jut az elnyert pénzből

– Pár éve aláfalazással stabilizáltattuk az épületet, de a fűtés és az ablakok meglehetősen régiek. A rendszer korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére kerestünk megoldást. A Magyar Falu Programban közel tizenhárommillió forintot nyertünk erre a célra – részletezte Kiss Erzsébet Eliza, a település polgármestere, aki hozzátette, hogy a munkálatok csak tavasszal kezdődhetnek el. Költség- és energiahaté­kony, modern épületben fogadhatják az ovisokat Csépán is. Több mint tizenhárommillió forint támogatásra pályáztak.

– A külső nyílászárókat már kicseréltük, de akkor nem voltak benne a projektben a belsők, így most azokra is sor kerülhet, ahogy a fűtés, valamint a világítás korszerűsítésére is. Felújítjuk a vizesblokkokat, részben kicseréljük a padlóburkolatot, és a tisztasági festést is elvégezzük – avatott be a tervekbe Pintér Csaba Gábor, Csépa első embere.

A tiszazugi falu intézményének három csoportjába jelenleg több mint hetven gyermek jár.

– Nagy volumenű felújítás egyik állomása ez, hiszen nemcsak a bölcsőde épülhet meg, hanem az óvodás gyerekek ellátása is modernizálódik – emelte ki. Hozzátette, a két intézmény egy épületben van, a munkálatokat összehangolva, a nyári időszakra tervezik.

A fűtés korszerűsítésére költik az összeget

Tiszapüspöki közel tízmillió forintot nyert óvodájának korszerűsítésére. Bár az épületet még csak hét éve újították fel, a fűtést teljesen át kell építeni ahhoz, hogy megfelelő legyen bent a hőmérséklet.

– Azért pályáztunk a Magyar Falu Programban, mert az eltelt időszakban indokolttá vált az óvodában a világítótestek cseréje, valamint a meglévő gázfűtést mindenképpen optimalizálnunk kell. Így lesz néhány terem, ahol plusz fűtőtesteket helyezünk el, de tulajdonképpen az egész rendszert át kell alakítanunk ahhoz, hogy időre felfűtse az épületet, és mindenhol meleget biztosítson – tájékoztatta hírportálunkat Bander József polgármester. Hozzátette, mindemellett tisztasági festést is elvégeznek, hiszen a falak hét év alatt jelentősen elhasználódtak.

A településvezető bízik benne, hogy a munkálatokkal akár már a téli szünetben, de legkésőbb a tavaszi szünetben elkészülhetnek.

Pomázi Erika intézményvezető mutatta meg, mire fordítja a pénzt a tiszapüspöki óvoda
Fotó: Mészáros János

Sportolásra alkalmas terem lesz a raktárhelyiségből

A kisgyermekek száma folyamatosan nő a Rákócziújfalui Mesevár Óvodában, az épületet kívül-belül korszerűsítik.

– Tavasszal udvarrendezéssel kezdtünk, egy helyi vállalkozó segítségével homokozót építettünk, majd KRESZ-parkot alakítottunk ki, és a terasz is megújult. Az óvoda kissé elavult, régi az épület, szükség van a folyamatos ráncfelvarrásra, a belső terekre a festés is ráfér, álmennyezetet szeretnénk, hogy a világítást energiatakarékosabban, ledes rendszerrel tudjuk megoldani. Burkolatokat is cserélünk, de öltözőszekrényeket is vásárolunk az elnyert közel huszonnyolcmillió forintból – fejtette ki a terveket Varga József polgármester.

Szintén a Magyar Falu Programban elnyert pályázati forrásból – közel nyolcmillió forintból – tornaszobát is kialakítanak a település óvodájában.

– Az egyik terem jelenleg raktárként funkciónál, azt szeretnénk megfelelő padlóburkolattal ellátni, és bordásfalakkal, valamint egyéb tornaeszközökkel felszerelni. Kialakítva egy helyiséget, ahol hideg idő esetén is tudnak sportolni ovisaink – magyarázta Varga József.

Tornaszobák épülnek a Jászságban is

Egy közelben álló régi iskolaépületben alakítaná ki Jászszentandrás az óvoda új tornaszobáját. Erre a célra több mint tizenhárommillió forintot nyert az önkormányzat. A kétezer-négyszáz lelkes kistelepülésen jelenleg kilencven gyermek jár óvodába.

– Nagyon örülünk a sikeres pályázatnak, ugyanis eddig az óvodásaink kénytelenek voltak a csoportszobákban tornázni. Ráadásul az örömünk kettős, hiszen a támogatás segítségével egy régi épületünket ismét használatba tudjuk venni. Az egykori iskolában két termet, egy folyosót, valamint a vizesblokkot újítjuk fel az elnyert összegből – tájékoztatta hírportálunkat Kolláth Bálint, Jászszentandrás polgármestere.

A Jászságban erre a célra még Alattyán nyert pályázati forrást, közel hatmillió forintból alakíthatnak ki tornaszobát az óvodásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában