Béres Mária

2020.11.05. 17:30

Programjukkal a kulturális nevelést segítik Tiszaföldváron

Budapesten vehette át a szakma legrangosabb elismerését Béres Mária, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatója. Pályafutásáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

– Hogyan került a múzeumok vonzásába, miért választotta ezt a szakmát?

– Karcagon születtem. Ötödikesként a Zádor úti általános iskolában Győri Imréné volt a történelem- és a magyartanárom is. Honismereti szakkört vezetett, ahová az osztályunk fele járt. Akkor nyílt meg a Györffy István Nagykun Múzeum állandó kiállítása, ott különösen tetszett a „padlás”, mint enteriőr – persze akkor még nem tudtam, hogy így nevezik. Aztán a gimnáziumból az utam mégis biológia–földrajz szakra vitt Debrecenbe, a Kossuth Lajos Tudományegyetemre.

– Mikor a felvételi tájékoztatón részt vettem, azt mondták, biológia-földrajz szakra ne jelentkezzen senki, ugyanis annyian vannak, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. Nem a legjobb motivációs szöveg volt, de akkor már igen elkötelezett voltam, nem tudtak lebeszélni. Miután végeztem, egy évig nevelőtanár voltam, majd Szolnokra, a Damjanich János Múzeumba kerültem. A tanítás is megadatott, tíz évet dolgoztam a Vajda Péter Gimnáziumban, Szarvason. Innen kerültem át jókor és jó időben a Tiszazugi Földrajzi Múzeumba. Akkor nyitottak a múzeumok a múzeumpedagógia felé, nem volt nehéz felvenni a ritmust.

– Jó gyakorlatként emlegetik a múzeumban zajló pedagógiai munkát. Milyen távlatokra mutat vissza?

– Valószínűleg időbeli és térbeli távolságról nézték a múzeumi munkámat. Sajnos az utóbbi években nagyon beszippantott a múzeumi adminisztráció, lecsökkent a kapcsolatom a gyerekekkel. Viszont a középiskolai tanulmányai végére és egyetemista korba lépett egy olyan korosztály, akikkel alsó tagozatban sokat dolgoztunk együtt. Ők most a foglalkozások segítői. Nagyszerű figyelemmel kísérni a felnőtté érésüket a kulturális intézmény falain belül és kívül is.

– Hogyan látja a fejlődés ütemét, miben rejlenek lehetőségek?

– Az elmúlt hónapban adta át az önkormányzatunk a „Tiszazugi Otthonok” címet viselő új múzeumi bemutatóhelyet, amit a környéken – utolsó lakójáról – csak Kató néni házaként emlegetnek. Ennek a látogatói „hasznosítása”, a bemutatásban rejlő lehetőségek kiaknázása napi feladatunk. Kevésbé látványos munka, de az egyik legfontosabb a gyűjteményeink zárt raktárának felújítása, amelynek első szakasza éppen most fejeződött be. Reméljük, a jövő évben lesz szándék és forrás a folytatásra. A 2021. év rendezvényekben kiemelkedően gazdag lesz. Tiszaföldvár újratelepítésének 300. évfordulóját több ízben is megünnepelhetjük, reméljük, nem lesz semmilyen akadálya az eseménysorozat megvalósításának.

Béres Mária igazgató tevékenységéért Kiváló Múzeumpedagógus díjat vehetett át. Felvételünk az intézmény egy korábbi, herendi porcelánokat bemutató kiállításán örökítette meg
Fotó: Mészáros János

– Milyen jövőbe mutató tervei vannak?

– Egyelőre maradjunk csak 2021-nél. A jövő év sokat foglalkoztat, és mi tagadás, nyomaszt is. Nagyon nagy lehetőség előtt állunk, mind a kiállításrendezés, mind a programsorozatok megvalósítása, mind pedig a múzeumpedagógiai foglalkozások szervezése terén. Abban bízom, hogy tudunk élni azzal a lehetőséggel, amelyet a város biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában