faültetés

2020.12.04. 11:30

A környezettudatosságra nevelik a gyerekeket a megyében

Környezettudatos magatartásra neveli a fiatalokat a nyolc megyében mintegy ötezer gyermekről gondoskodó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A program keretében nagyszabású faültetést szerveztek, harminckét telephelyen közel ezer facsemete került a földbe. Elsősorban a lakásotthonokat érintette a fásítás, az ott élő gyermekek maguk választották ki az ültetett fajtát. Jász-Nagykun-Szolnok megye négy otthonában gyümölcs- és díszfák kerültek a földekbe.

P. Pusztai Nóra

Mind a négy megyei lakásotthon udvarára kerültek gyümölcs- és díszfacsemeték

Forrás: Beküldött fotó

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató négy lakásotthont működtet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mindegyik udvarára ültettek fákat az elmúlt hónapban. A kisújszállási lakásotthonban a gyerekek a fenyőfa mellett döntöttek, mert az épület kisebb, belső helyiségeiben karácsonykor csak műfenyőt tudnak állítani.

– Azt szeretnénk, ha az idei ünnepen már ezt a kinti fenyőt is feldíszítenénk fényfüzérekkel. Az ültetés előtt a nagyobbak korábbi karácsonyok emlékét idézték fel, a kisebbekkel pedig meghallgattuk A három fenyőfa meséjét. Aztán a munkából mindenki kivette részét – mesélte a faültetésről Major-Tardy Karina nevelő.

Szolnokon, a Szép utcai lakásotthon fiataljai cseresznyefát ültettek, mert szeretik ezt a gyümölcsöt. A kis facsemetét el is nevezték Rozontnak.

– Ő lett a mi kis nevelt gyerekünk, mi pedig az ő nevelőszülői. Reméljük, jövőre már lombja lesz, és ha jól érzi magát nálunk, gyümölcsöt is ad majd – mondta Horváth Martin, az otthon lakója.

A gyümölcsfák és az örökzöldek mellett többnyire a kőrisek, a nyír- és nyárfák, valamint a diófák voltak a gyerekek körében a legnépszerűbbek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ellátási területén. A fásításnak gyakorlati és szimbolikus jelentősége is van a szervezet életében.

Mind a négy megyei lakásotthon udvarára kerültek gyümölcs- és díszfacsemeték
Fotó: Beküldött fotó

– Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy gyermekeinket környezettudatos magatartásra tanítsuk. A ránk bízott fiatalokat mi is gyakran nevezzük csemetéknek, ezért is szerepel szolgáltatónk logójában a facsemete. Most, hogy ők is részt vesznek a fásításban, talán bennük is jobban tudatosul, hogy a gondoskodás, a törődés akkor eredményes, ha hosszú távú és folyamatos – kezdte a fásítási program ismertetését Balogh Zsolt főigazgató-helyettes.

– Tudniuk kell, hogy a természet nem valami távoli és megfoghatatlan dolog, hanem az az élővilág, ami körülvesz mindannyiunkat. Ezért visszük őket élménypedagógiai programunk kere­tében rendszeresen kirándulni, és ezért ragaszko­dunk ahhoz is, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, valamint ápoljanak konyha- és virágoskertet. Hisszük, hogy ez a gondoskodó tevékenység felelősséget ébreszt bennük a természet iránt – emelte ki a gyermekvédelmi szakember.

Szemétgyűjtési akciókat is hirdetnek

A szervezet saját környezetvédelmi programmal rendelkezik, amelynek megvalósításáért Görbe Tünde felel.

– Mivel a kertjeinkben a fák öregedőfélben vannak, vagy kevés van belőlük, éppen időszerű volt a fásítási program. A faültetés, bár a legfontosabb, nem az egyetlen eleme a környezettudatosságnak: a lakásotthonokban szelektíven gyűjtjük a szemetet, és amit csak lehet, újrahasznosítunk. Rendszeresen szervezünk szemét- és papírgyűjtést – tette hozzá a szakmai vezető.

A program része az ismeretterjesztés is. A szervezők remélik, hogy tavasszal meg tudják tartani a környezettudatos gondolkodást segítő előadás-sorozatukat is, amelybe szakembereket – a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársait és a kormányhivatalok hatóságait – egyaránt bevonnának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában