Visszatekintés

2020.12.30. 11:30

Ötször tartott razziát megyénkben a rendőrség az év első felében

Ugyan az idei év a koronavírus-járványról szólt, azért nem volt híján megyénk az érdekes, meghökkentő és büszkeségre okot adó eseményeknek ebben az esztendőben sem. Cikkünkben az első félév kiemelkedőbb történéseit idézzük fel.

Czakó Nóra

cof

Forrás: police.hu

Január

– Szolnokra látogatott dr. Csókay András, a bangladesi dakkai katonai kórházban egy ikerpár sikeres szétválasztását végző orvoscsoport vezetője. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Idegsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa a belvárosi plébánia Szent Erzsébet Karitász Csoportjának meghívására érkezett a megyeszékhelyre, hogy előadást tartson a Szent Imre Művelődési Házban.

– Szkíta kori település maradványaira bukkantak a régészek Szolnokon, a Kombájn úton. A páratlan leletanyagra egy üzemcsarnok építését megelőző feltárás során találtak rá. Kiderült, a helyszín egy középső vaskori lelőhely, mely a Vekerzug-kultúrához tartozik. Erről azt kell tudni, hogy a Krisztus előtti 7. századtól a 4. század közepéig létezett domináns kultúraként az Alföldön.

– Közel egyéves munka eredményeként elkészült Gergi Zoltán szolnoki garázsában az 1929-ben gyártott legendás Mercedes SSK versenyautó. Összesen harminckettőt gyártottak belőle, és a világhírű Le Mans-i autóversenyeken indultak vele. A világ múzeumaiban összesen hét darab található, ez a nyolcadik, ami egy magyar gyűjtő birtokában van. A tulajdonosa húsz év alatt, alkatrészenként szedte össze a darabjait. A motor, váltó, hátsó futómű és a vízhűtő eredeti, a többi alkatrészt egyenként kellett legyártani hozzá.

Fotó: Mészáros János

– Az ismert írónő, Fábián Janka volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, amelyet az Újszászi Városi Könyvtárban rendeztek meg. Az Emma-trilógia sikerszerzőjének február közepén jelent meg legújabb kötete, A könyvárus lány.

Február

Letépte a viharos szél a törökszentmiklósi Székács Elemér Mezőgazdasági Szakközépiskola tornacsarnokának tetejét, majd az épület mellett parkoló autókra dobta. Szerencsére személysérülés nem történt, mivel a tornaterem melletti területen akkor éppen nem tartózkodott senki, de két gépkocsi kismértékben megsérült.

Fotó: Mészáros János

– Ötven autóval húsz helyszínt szállt meg Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy kétszáz rendőr. Az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének gyanúja miatt folyamatban lévő eljárás során tíz embert tartóztattak le, köztük egy-egy újszászi, zagyvarékasi, jászkiséri és két szolnoki férfit.

– A szolnoki Szlankó Zoltán lett az első magyar, aki télen hatezer méter fölé jutott. Az ötvenegy éves hegymászó egy hónapos nepáli expedícióra indult az amerikai Alex Goldfarbbal, akivel a Himalájában található Ama Dablam megmászását tűzték ki célul. Szlankó Zoltán az Ama Dablam harmadik táboráig jutott, mindössze hatszáz méter választotta el a csúcstól.

Március

– Több köteg húszezrest, különféle címletű amerikai dollárokat, eurós bankjegyeket, valamint Porschét, Ferrarit és Mercedest is lefoglaltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, amikor rajtaütöttek a terrorelhárítókkal egy megyei bűnszervezeten. A nyomozók költségvetési csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, hamis tanúzásra felhívás és hamis magánokirat felhasználása miatt hallgattak ki gyanúsítottakat. Hetüket őrizetbe is vették.

– A különdíj mellett a néptáncosok egyik legnagyobb elismerését, a gyöngygallért is kiérdemelte a XI. Országos Ifjúsági Szólótánc Versenyen nyújtott produkciójával a Tisza Táncegyüttest erősítő, martfűi Székács Anna. A tizenhét éves fiatal tehetség, aki a szolnoki Varga Katalin Gimnázium matematika–angol szakos tanulója, tíz évvel ezelőtt kezdett el táncolni.

Április

– Emberölés előkészületének bűntette miatt első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy büntetlen előéletű középkorú férfit a Szolnoki Törvényszék. Az illető márciusban elhatározta, hogy pénzéért megöli az egyik ismerősét. Két embertől, köztük egy cibakházi férfitől, is segítséget kért a holttest elszállításához, de egyikük sem vállalta, hogy segédkezik, így a gyilkosság is meghiúsult.

– Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat nyert egy fiatal és tehetséges táncművész, -pedagógus, a martfűi születésű Asztalos Dóra. A támogatást minden évben tízen érdemelhetik ki a táncművészek, -pedagógusok, -kutatók és koreográfusok közül.

– Leállt a termelés az 1997 óta működő jászberényi Electrolux fagyasztóláda üzemben, ami a cég tavaly bejelentett üzleti átalakulásával van összefüggésben. A magyarországi vállalat a jövőben a felsőkategóriás termékcsoport gyártására fókuszál, a fagyasztóláda termékek gyártását pedig kiszervezik.

Május

– Több településen is lecsaptak a TEK-esek, hogy felszámoljanak két kábítószer-kereskedői hálózatot. A Jászkunságban kilencven rendőr tizennégy helyszínen végzett összehangolt akciót, köztük Tószegen és Szajolban. A Ceglédi Rendőrkapitányság vezette, kétszáz rendőrből álló csoport pedig egyszerre négy megyében huszonkét címen jelent meg. Tizennégy embert, köztük egy harmincegy és egy negyvenéves újszászi férfit is őrizetbe vettek.

– A Szolnoki Járásbíróság pénzbüntetésre ítélte azt a büntetlen előéletű középkorú férfit, aki másfél éve, egy szakszerűtlenül végrehajtott gázpalackcsere során gázrobbanást okozott az egyik szolnoki garázsban, melyben két ismerősével együtt maga is súlyosan megsérült.

– Több luxusautót is lefoglalt a rendőrség Szolnokon, egy Vidra és Zsálya utcai családi házban tartott házkutatást követően. Összehangolt akcióban, egyszerre tizenkilenc helyszínen csaknem kétszáz rendőr csapott le a megyeszékhelyen és több környező településen, hogy leleplezzenek egy több száz milliós kárt okozó pénzmosó hálózatot. A tizenhárom gyanúsított közül hármat őrizetbe vettek.

Fotó: police.hu

– Egy újszászi fiatal is bekerült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának öt nyertese közé, akiket hatvan pályázó közül választottak ki. Baranyi Gábor Benő, aki már számtalan hazai és nemzetközi filmfesztiválon ért el szép sikereket, ennek köszönhetően készítheti el élete első mozifilmjét.

– Több ezer kép közül a legjobb tízbe került a Szolnokon élő Buzás Albert alkotása a neves fotós, Nánási Pál versenyén. A fiatal tehetség különlegesen dolgozta fel a reflexió témát. Egy tükör segítségével édesapja és saját arcát varázsolta egy képre.

Június

– Robbanás történt Karcagon, egy József Nádor úti üzemben. Egy pelletkészítő berendezés hűtési rendszerének belső része kigyulladt, ami során a kiáramló láng és forró levegő három dolgozót megsebesített. Egy személy életveszélyes, további két ember pedig könnyű sérülést szenvedett.

– Egy tizenkilenc éves fegyverneki lány, Berta Fruzsina nyerte idén az országosan meghirdetett Gazdász Szépe versenyt.

Fotó: Beküldött fotó

– A Mezőtúri Ipari Parkban, a Syngenta Magyarország Kft. telephelyén adták át ünnepélyesen a cégcsoport új, európai szinten legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát. Az eseményen Nagy István agrárminiszter is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában