Fényképarchívum

2020.12.09. 19:00

Régi fotók által elevenedik meg Kőtelek múltja

Régi fotókat gyűjtenek a közösségi házban, melyből a tervek szerint egy települési fényképarchívumot hoznának létre. Az ötletgazda Hajnal László szerint a gyűjtemény túlmutat majd egy településtörténeti összeállításon.

Rimóczi Ágnes

– Több lesz annál, mivel személyes történeteken keresztül elevenedhet meg a község múltja – foglalta össze a kezdeményezés lényegét a közösségi ház vezetője. Mint elmondta, a kilencvenes években már készült egy könyv, melyben régi kőtelki képeket gyűjtöttek össze. Továbbá korábban volt már egy fotógyűjtemény is, aminek ismeretlen a holléte.

– Ezek ismeretében, valamint a települési értéktár fellendítése érdekében, elkezdtük a fotók gyűjtését, így rábukkantunk Kádár Ágoston fotóira. Ő egy kőtelki tanítódinasztia tagja volt, és nagyon sok képe van a faluról. Jelenleg ezt a több mint háromszáz darabos gyűjteményt digitalizálom, melyek biztosan részei lesznek az archívumnak. Szerencsére a lakosoktól is érkeznek képek, és reméljük, a korlátozások feloldása, illetve a járványhelyzet elmúltával, még több érkezik majd. Elsősorban az 1970 előtt készült felvételeket várjuk – emelte ki a közösségi ház vezetője.

Hajnal László elárulta, a fotók mellett egyéb relikviák is érkeztek már a felhívásra.

– Hoztak be például brigádnaplókat. Valódi időutazás, mikor azokba belelapoz az ember. Kirajzolódik bennük a személyesség. Ahogy a betűket formázták, a díszítések készültek, azokból csodás emberi történetek bontakoznak ki.

A régi fotókat továbbra is várják a közösségi házban, az azokból készült archívum pedig minden lakó számára elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában