Szelevény

2020.12.13. 20:00

Tóth Zoltán évekig gondozza a fenyőket, mielőtt a piacra kerülnek

Tóth Zoltán tizenöt éve foglalkozik fenyő termesztéssel Szelevényen. Már a nagyszülei is kertészkedtek, egyebek mellett például fóliasátorban konyhakerti növényeket neveltek. Zoltán már gyermekkorában megkedvelte az udvargondozást. Mára leginkább lucfenyőkkel foglalkoznak, a telken sorjázó példányok látványa és illata az ünnep közeledtét jelzi.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A tiszazugi kisfaluban élő Tóth Zoltán tizenöt éve foglalkozik a karácsony ékét jelentő fenyőfák termesztésével, a növények iránti szeretete viszont egészen gyerekkoráig nyúlik vissza.

– Már nagypapám is nagyon kedvelte a kertet, hosszú éveken át gondozták az udvart. Szakmai tapasztalataikat és tudásukat is átadták nekem, így hobbimmá vált a növények gondozása. Korábban fóliasátorban konyhakerti növényeket, paradicsomot, uborkát termesztettek, majd miután idősödtek felhagytak ezzel, a felszabadult területek nagysága, természeti adottsága, és az üresen maradt termőföld adta az ötletet, hogy belevágjunk a fenyőfák termesztésébe – elevenítette fel a kezdeteket a fiatalember.

– Évek alatt sikerült kitapasztalni, hogyan növekednek az örökzöldek és milyen gondozási folyamatokra van szükségük. Így mára megfelelő minőségű, formájú, piacképes fenyőket nevelünk, mégsem lehetünk soha elégedettek, hiszen mindig lehet szebbet és jobbat – mondta.

Először lucfenyőket telepítettek be területre, majd megismerve a vásárlói igényeket nem is változtattak az eredeti terveiken.

– Évek óta gondolkozunk ezüst és nordmann fenyők telepítésében is, ez utóbbi ugyanis egyre szélesebb körben terjedt el. De még mindig az a jellemző, hogy a luc iránti kereslet minden évben folyamatos – számolt be tapasztalatairól. Hozzátette: a növények ültetése és gondozása egyaránt sok energiát igényel, főállása mellett végzi a felmerülő teendőket.

A fenyőcsemetéket a Dunántúlról rendelik, két-három éves korukban alig nagyobbak mint egy ceruza. Az éltető erőt az egy szál gyökérzete adja.

– Szabad területre ültetjük, így indulnak el a kihívásokkal teli életük fenntartásához. A szélsőséges időjárás és a meleg nyarak egyre nagyobb kihívást jelentenek növekedés szempontjából. Ráadásul egyáltalán nem szeretik a gyomot, hiszen annak hatására eldeformálódnak az apó leveleik. A terület tisztán tartása miatt, évente több alkalommal is kapát kell ragadni. Körülbelül három év kell ahhoz, hogy megmutassa magát egy fenyő, mit várhatunk tőle, milyen irányban indult meg a növekedése – összegezte a teendőket.

A fák a negyedik évtől gyorsabb ütemben kezdenek el nőni, ha a formájában kivetni valót találnak tavasszal metszik az oldalhajtásokat. Öt- hat évesen kerülhetnek a piacra az ünnep díszei.

– Általában ahogy az idő engedi már kora ősszel megjelöljük a fenyőket, melyeket az ünnepek közeledtével november végén december elején kezdünk kivágni – foglalta össze a fák útját Tóth Zoltán.

A munka a karácsony után sem áll meg

– A portán elterülő fenyő ültetvény páratlan látványt nyújt, főleg télen, amikor leszáll a dél és kifehéredik a táj. A fenyő illata belengi a környéket, éreztetve az ünnep közeledtét – festette elénk a látványt Tóth Zoltán.

– A felszabadult területeket megtisztítják és előkészítik az újabb csemeték érkezéséhez. A kivágást követő tavasszal, vagy legkésőbb ősszel kerülnek a földbe a kis fenyők – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában