svábok

2021.01.11. 11:30

Az elhurcoltakra emlékeztek a fegyverneki misén

Szentmisével és dokumentumfilmmel emlékeztek meg a napokban az 1945. január 6-án a Gulagra elhurcolt német származású lakosokról.

Molnár-Révész Erika

Hetvenhat évvel ezelőtt vízkeresztkor közel százötven fegyvernekit vittek el málenkij robotra a megszálló szovjet csapatok, először lovas kocsikon Ceglédbercelre, majd néhány nap múlva marhavagonokba zsúfolva a Szovjetunióba. Volt, akit pusztán németesen csengő neve miatt hurcoltak el.

A fegyvernekieket a Donyec-medencében lágerekbe vitték, többségüket szénbányában dolgoztatták. Gyakoriak voltak a munkabalesetek, de a legtöbb halálesetet a pusztító járványok okozták, mint a tífusz, a vérhas vagy a kolera.

A helyiek közül harmincnégyen soha nem térhettek már haza. Voltak, akik már 1947 közepén kiszabadultak a fogságból, de a többségük csak 1948–49-ben térhetett vissza szülőföldjére. A pártállam évtizedei alatt a túlélők nem beszélhettek szenvedéseikről.

Az elhurcolt fegyverneki svábok emlékét a római katolikus templom falára kihelyezett tábla is őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában