Piroska Miklós

2021.01.01. 20:00

Csapatban gondolkodik a szolnoki Hetényi Géza kórház új főigazgatója

Piroska Miklós korábbi fejlesztési igazgatót nevezte ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szolnoki Hetényi Géza kórház élére december 18-án. A felkért intézményvezető megbízatása 2021. január 1-jétől hatályos. Dr. Bene Ildikó, a kórház eddigi megbízott főigazgatója az Országos Kórház Főigazgatóság egyik helyettes vezetőjeként dolgozik tovább. Az új kórházvezetőt kérdeztük.

Molnár-Révész Erika

Vállalkozói szemléletű ember vagyok, így orvosszakmai kérdésekben a kollégáim véleményét kikérve hozok majd döntéseket – hangsúlyozta Piroska Miklós

Forrás: Beküldött fotó

– Éppen az egészségügy és a kórházak életének egyik, ha nem a legnehezebb időszakában veszi át a Hetényi Géza kórház vezetését. Ennek fényében hogyan, milyen gondolatokkal fogadta kinevezésének hírét, tényét?

– Felelősségteljes feladat és hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy engem neveztek ki intézményvezetőnek. A legfontosabb azonban, hogy ez nem egyszemélyes vállalkozás, mivel egy ekkora rendszerben csak a csapatmunka vezethet eredményre.

Ezúttal is ki kell emelnem, hogy az egészségügyi ellátórendszer, és azon belül a megyei kórház is egy hatalmas erőpróba közepén tart, ami rendkívüli terhelést jelent az ellátásban tevékenykedő egészségügyben dolgozó kollégáknak.

– Ezúton is szeretném kifejezni a köszönetét a teljes vezetésnek, hiszen a mostani rendkívüli helyzet mellett nem mehetünk el szó nélkül. A kinevezésem híre kapcsán is ez volt az első gondolatom, és az, hogy az itt dolgozó közvetlen kollégáim mind emberileg, mind szakmailag kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban, és biztosítottak a támogatásukról. Ez nagy erőt adott számomra eddig is, dr. Bene Ildikó főigazgató helyetteseként.

Vállalkozói szemléletű ember vagyok, így orvosszakmai kérdésekben a kollégáim véleményét kikérve hozok majd döntéseket – hangsúlyozta Piroska Miklós
Fotó: Beküldött fotó

– Korábban fejlesztési igazgatóként dolgozott ugyanitt, mennyiben lesz más a mostani feladatköre?

– Összességében hetedik éve dolgozom az egészségügyben, eddig három különböző munkakörben is tevékenykedtem. Voltam ügyvezető és gazdasági igazgató, legutóbb pedig fejlesztési igazgató. Említettem az előző kérdésnél, hogy eddig én voltam a főigazgató helyettese. Ebből adódóan sikerült rálátást és tapasztalatot szereznem a feladatkör kapcsán, ugyanakkor azt kijelenthetem, hogy sokkal szerteágazóbb lesz a munkám, mint eddig. Szerencsémre a különböző területeken dolgozó kollégáim nagy szakértelemmel rendelkeznek, így támaszkodhatok az ő tudásukra is ebben.

– Miként látja a kórház jövőjét a koronavírus-járvány lecsengését követően? Tervez-e változtatásokat személyi kérdésekben vagy a működtetés terén? Utóbbiban mennyire lesz érezhető, hogy immáron nem orvos, hanem gazdasági szakember a kórház vezetője?

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megyei irányító intézményként kiemelt feladatot kapott az egész megye tekintetében. Szerintem ennek a legkomolyabb része, hogy az Országos Kórház Főigazgatósággal és a többi városi kórházzal közösen megtaláljuk a lehető legoptimálisabb működés kereteit.

Az elsődleges szempont természetesen továbbra is az, hogy a betegellátás zavartalanul működhessen.

– Tulajdonképpen már a veszélyhelyzet alatt megkezdődött a munka, jelentős változásokról születtek döntések. Az új szolgálati jogviszony bevezetése is komoly feladatot jelent, ehhez kapcsolódóan még várjuk a végrehajtási rendeleteket és az Országos Kórházi Főigazgatóság iránymutatását, hogy teljes körű információval rendelkezzünk. Elvégre szeretnénk minden érintett számára egyértelmű válaszokat adni. Személyi kérdésekben viszonylag egyszerű a helyzetem, hiszen a csapat adott, ennek voltam részese eddig is.

– A kérdés második felében megfogalmazott felvetésre röviden a következőt tudom válaszolni. Alapvetően vállalkozói szemléletű ember vagyok, nem véletlenül másoddiplomáztam a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi- és Számviteli Főiskola Kara vállalkozási szakján.

Gondolkodásmódomat alapvetően ez határozza meg, így értelemszerűen az orvosszakmai kérdésekben a kollégáim véleményének ismeretében hozok majd döntéseket.

A kórháznak már volt közgazdász vezetője, ezáltal nem ismeretlen a helyzet a kollégáknak. Személy szerint csak azt tudom ígérni, hogy a legjobb tudásom szerint szolgálom továbbra is az intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában