költségvetés

2021.01.13. 16:30

Hiány nélkül gazdálkodnak Rákóczifalván

Elkészült Rákóczifalva költségvetési koncepciója. Mint dr. Túróczi Imre polgármester hangsúlyozta, idén nagyon szigorú költségvetés alapján kell gazdálkodniuk, de a már folyamatban lévő projektek befejezése mellett további fejlesztésekben is gondolkodnak.

Kovács Berta

– Összességében elmondhatjuk, hogy kiegyensúlyozott gazdálkodásra számítunk, de szigorú beosztással kell kezelni anyagi forrásainkat – hangoztatta dr. Túróczi Imre polgármester. Elmondta, legfőbb törekvésük ebben az esztendőben a működésük biztosítása lesz.

– Erre a célra az önkormányzat mintegy 590–600 millió forintot tud fordítani. Kiemelten kezeljük a pályázati támogatások felhasználását, a beruházások, folyamatban lévő fejlesztések befejezését, ez 600 millió forint összeget jelent, melyben benne van az útjavításra kapott 300 milliós támogatás is. Ezek képezik a legjelentősebb feladatainkat. Ez magában foglalja a főtér, a piactér, a múzeum, a tanösvény felújítását, valamint az említett útjavításokat.

Az idén megvalósuló beruházásokhoz az önkormányzat az önerőt biztosítani tudja. Bevételi oldalon elsődlegesen a normatív támogatásokra számíthatunk, ennek összege 425 millió forint. A működés biztonsága érdekében tizenöt és fél millió forint általános tartalékot képeztünk.

A gépjárműadó és egyéb helyi adók kiesése minket is érint, de bízunk abban, hogy ezt más forrásból kompenzálni tudjuk.

– Terveink természetesen vannak ez évre is. Útjaink állapota mellett jelenleg a legnagyobb problémát a csapadékvíz okozza. Megáll a víz az utak mentén, elvezetőárkokat kellene kialakítani, tehát meg kell oldani a víz elvezetését és elhelyezését is. Mindezek mellett a könyvtár épületének állapotával is foglalkoznunk kell. A száz éve épült háznak már igencsak leromlott az állapota. A tetőszerkezet elhasználódása további állapotromláshoz vezethet. E problémát idén nem valószínű, hogy meg tudnák oldani, de mindenképpen szeretnénk lépéseket tenni az ügyben. A forrásteremtés jelenti számunkra a legnagyobb kihívást, de a 2020-as év eredményeit tekintve bizakodó vagyok – nyilatkozta a polgármester.

Megváltozik a település arculata

Rákóczifalván idén mindösszesen több mint 605 millió forint működési kiadással és hasonló összegű fejlesztési kiadással számolnak. A város a beruházások befejezésével jelentősen átalakul, megváltozik a főtér, a piactér arculata, a járda- és útépítések révén az utcái is más képet mutatnak. Befejeződik az általános iskola és sportcsarnok épületenergetikai korszerűsítése, így komfortosabb körülmények várják a tanulókat és a sportolókat. A járványveszély elmúltával pedig ismét pezsgő közösségi élet jellemzi majd a települést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában