Hulladék

2021.01.06. 20:00

Az illegális szemétlerakók felszámolását támogatták a Jászságban

A Jászságban is visszatérő problémát jelent az illegális szemétlerakás a települések különböző pontjain. Gyakori, hogy zsákokban háztartási hulladékot, feleslegessé vált használati tárgyakat helyeznek ki a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél, valamint a külterületi utak mentén. Ezek felszámolására Jászapáti és Jászkisér önkormányzata sikeresen pályázott a Tisztítsuk meg az országot projektben.

Illés Anita

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Az önkormányzatok sokszor szélmalomharcot vívnak, hiszen ahogy felszámolnak egy-egy szeméthalmot, újabb és újabb kupacot helyeznek ki egyesek a települések belterületén és a határban. Jászkiséren is évek óta küzdenek a problémával, az illegális hulladéklerakók felszámolása sok pénzt emészt fel, amit az önkormányzat akár másra is fordíthatna.

– Az illegálisan elhelyezett szemetet hatósági és minisztériumi kötelezettségeink alapján hat nap alatt fel kell számolnunk.

– Ez az önkormányzatnak hátrányt jelent, hiszen időt és pénzt von el más feladattól, például az utak javításától – mondta Lu­kácsi György, Jászkisér polgármestere. Megelőzésként az elmúlt évben elektronikai hulladékgyűjtést, használt gumiabroncs- és betongyűjtést is szerveztek annak érdekében, hogy ne a határba vigyék ki azokat.

– Ez sem oldotta meg azonban a problémát, ezért még tavaly összehívtam a környező települések polgármestereit, a rendőrség és a környezetvédelmi hatóság szakembereit, hogy egységesen lépjünk fel az illegális hulladéklerakókkal szemben. Ezenfelül segítséget kértünk Pócs János országgyűlési képviselőtől és a Belügyminisztériumtól is. Ennek eredménye, hogy a szemét elszállítására pályázati forrást biztosítanak.

Több mint hétmillió forintot nyertünk nemrég illegális hulladék felszámolására a város közterületein.

Ezt a szemétszállításra és lerakásra fordítjuk – tette hozzá a városvezető.

Jászapáti szintén sikeresen pályázott a „Tisztítsuk meg az országot” programban, közel ötmillió forintot kapott a város, melyet kizárólag önkormányzati közterületen elhelyezett illegális hulladék felszámolására fordíthatnak.

Az önkormányzat hetente többször gondoskodik a szelektív szigetek mellé lerakott kommunális hulladék, időszakonként pedig a település más pontjain lerakott építési törmelék, egyéb szemét elszállításáról.

A város honlapján olvasható tájékoztatóból kiderül többek között, hogy például júliusban huszonhárom alkalommal, összesen 7620 kilogramm illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze – tájékoztatott Farkas Ferenc polgármester.

Térfigyelő kamerákat is kihelyeztek

– A közmunkások hetente háromszor összeszedik a szelektív gyűjtők körül az illegális szemetet – folytatta Jászapáti polgármestere. – Sok pénzt fordítunk a probléma megoldására. Négy-öt helyre helyeztünk már ki térfigyelő kamerát is. Továbbiakat azért nem, mert a kamera beszerzésének, kihelyezésének összegét inkább a hulladék eltávolítására és az elkövetők felderítésére fordítottuk.

– A Tisztítsuk meg az országot projektben elnyert közel ötmillió forintból helyrajzi szám szerint a belterületeken számoljuk fel a hulladékot – hangsúlyozta a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában