nébih

2021.01.08. 20:00

Százezreket fizethetnek a tűzifával csalók a Jászkunságban

Több büntetőintézkedést is hoztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai a közelmúltban, amikor megyénkben is ellenőrizték az újságokban megjelent, tűzifával kapcsolatos hirdetéseket, valamint a Tüzépeket. A Jászkunságban több súlyos jogsértést is feltártak, és 250 ezer forint bírságot szabtak ki.

Czakó Nóra

A tűzifával kapcsolatos hirdetések mellett a Tüzépeket is ellenőrizték

Forrás: Illusztrációfotó

Fotó: Szabó Imre

Folyamatosan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hirdetési újságokban és azok internetes felületein megjelenő tűzifahirdetéseket. Ez kiterjed az EUTR azonosítóval hirdetők szállítójegy-kiállítási kötelezettségének vizsgálatára is. Országosan 121 hirdető csaknem 180 tűzifahirdetését és a hirdetők tevékenységét teljes részletességgel ellenőrizték a Nébih szakemberei, tájékoztatta hírportálunkat a hivatal sajtóosztálya.

Néhány súlyos és számos enyhébb jogsértésre is fény derült: a hatóság többek között hat hirdetést töröltetett, a további ellenőrzésekkor pedig 36 esetben – összesen 3 millió 750 ezer forint értékben – bírsággal sújtotta a jogsértőket. Az együttműködés ugyanakkor egyértelműen sikeres, hiszen az eltávolított hirdetések száma csak töredéke az előző évinek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sajtóosztálya hírportálunk kérdésére elmondta, hogy a célellenőrzés során a Nébih EUTR szakemberei Jász-Nagykun-Szolnok megyében is ellenőrizték a tűzifahirdetéseket, és 17 esetben derült fény jogsértésre.

A szakemberek megyénkben három esetben figyelmeztettek, illetve összesen 250 ezer forint erdővédelmi bírságot szabtak ki három hirdetőnek, a faanyag-kereskedelmi lánc tevékenységet érintő súlyosabb jogsértések miatt. Egy faanyag-kereskedő tevékenységét megtiltották a meghatározott kötelezettségek teljesítéséig, egy faanyag-kereskedelmi lánc szereplőt pedig töröltek a nyilvántartásból.

Három hirdetőt a regisztráció során megadott adatok kiegészítésére, pontosítására, egyet pedig a faanyag-kereskedelmi lánc szereplői részére előírt bejelentési (regisztrációs) kötelezettség teljesítésére köteleztek.

A tűzifával kapcsolatos hirdetések mellett a Tüzépeket is ellenőrizték
Fotó: Illusztrációfotó

Az alábbi szankciókra azért volt szükség, mert három megyei tűzifa-kereskedő a Nébih hatósági nyilvántartásába történt bejelentkezéskor (regisztrációkor) pontatlanul, illetve hiányosan adott meg adatokat, egy esetben a szállítójegy hiányzott, három alkalommal pedig a szállítójegy-nyilvántartás hiánya, illetve nem megfelelősége volt a gond.

A szállítójegyet két megyei hirdető nem töltötte ki megfelelően, és három alkalommal a szállítójegy bejelentése is elmaradt.

Az erdei faválasztékok üzleti év első napjára vonatkozó pontatlan készletnyilvántartása, illetve készletnyilvántartás hiánya három esetben fordult elő megyénkben, míg egy hirdetésben helytelen technikai azonosító számot tüntettek fel. Regisztráció hiányában végzett faanyag-kereskedelmi tevékenységre egy esetben volt példa a Jászkunságban.

Szervezetek pályázhatnak az elkobzott tűzifára

A hatályos rendelkezések értelmében hazánkban csak olyan személy adhat fel tűzifahirdetést, aki szerepel a Nébih EUTR hatósági nyilvántartásában, azaz teljes mértékben azonosítható tagja a faanyag-kereskedelmi láncnak.

A Nébih ellenőrzéseinek kiemelt célja, hogy a faanyag-kereskedelmi lánc illegális szereplőitől megtisztítsa a piacot, valamint védje a legálisan működő kereskedők érdekeit.

Az EUTR hatóság az elmúlt három évben együttesen mintegy háromezer köbméter illegális eredetű faanyagot, zömében tűzifát kobozott el, melynek közérdekű célú, ingyenes átadására a hivatal folyamatosan pályázatokat hirdet az önkormányzatok, közhasznú szervezetek és egyházi jogi személyek részére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában