Csintalan Dóra

2021.02.14. 11:30

A fiatalok felé is nyitna a jászapáti kulturális intézmény

Kihívásokkal teli időszakban vette át a Jászapáti Városi Könyvtár és Művelődési Központ vezetését Csintalan Dóra, az intézmény új igazgatója. A koronavírus-járvány már hónapok óta megbénítja a kulturális életet is, így nehéz előre tervezni. Ennek ellenére a de­cemberben kinevezett vezető bizakodva tekint a jövőbe. Fontosnak tartja a közösségek megtartását, valamint szolgáltatásaikkal, rendezvényeikkel a kisgyermekes családok és fiatalok felé is szeretne nyitni.

Illés Anita

Csintalan Dóra a tervezett programokról, fejlesztésekről beszélt hírportálunknak a jászapáti könyvtárban

Fotó: Pesti József

Csintalan Dóra tavaly év végén került az öt intézményegységből álló Városi Könyvtár és Művelődési Központ élére. Tősgyökeres jászapáti, általános és középiskolai tanulmányait is a városban végezte. 2009-ben szerzett informatikus könyvtáros-művelődésszervező szakos diplomát a jászberényi főiskolán.

Szakmai tudását lakóhelyén szerette volna kamatoztatni, ezért a helyi könyvtárban helyezkedett el, ahol az elmúlt évtizedben gyakorlati tapasztalatokra is szert tett.

A város kultúraszervező intézményéhez tartozik a könyvtár, a Pájer Antal Művelődési Ház, a Művészetek Háza, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény és a Kiállítótér. A világjárvány megbénítja a kulturális életet, a programok egy részének a virtuális tér ad helyet. Zárt ajtók mögött azonban zajlik a háttérmunka és a jövő tervezése az intézményben. Az „újranyitásról” és a fejlesztési tervekről kérdeztük az új igazgatót.

– A könyvtárban első lépésként januárban elindítottuk a könyvcserét, így a jelenlegi helyzetben is ki tudjuk elégíteni olvasóink igényeit. Fontos feladatnak tartom, hogy a tasakos kölcsönzésről mielőbb áttérjünk a vonalkódos kölcsönzésre, hiszen ehhez a technikai feltételek már adottak – kezdte Csintalan Dóra, aki szólt arról is, hogy a Pájer Antal Művelődési Ház tetőszerkezete felújításra szorul.

Csintalan Dóra a tervezett programokról, fejlesztésekről beszélt hírportálunknak a jászapáti könyvtárban
Fotó: Pesti József

– Az épület több helyen beázik, ami belső károkat is okoz. Remélem, hogy az időjárás enyhülésével megkezdődnek a javítási munkálatok – tette hozzá a vezető, aki szerint a Művészetek Házának udvarát is jó lenne úgy kialakítani, hogy alkalmas legyen kültéri rendezvények, például esküvők, családi összejövetelek, osztálytalálkozók megtartására.

– Audiovizuális felvételekkel színesítenénk a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény és a Kiállítótér tárlatait – sorolta a megvalósításra váró elképzeléseket.

– Jelenleg a jövőbeni programokról a legnehezebb nyilatkozni, hiszen a veszélyhelyzet miatt minden olyan bizonytalan, óvatosan tervezünk. Bízunk benne, hogy az intézmények falai mögött működő, főként idősebbeket tömörítő közösségek megmaradnak, nem forgácsolódnak szét a járvány miatt. Mi is mindent megteszünk, igyekszünk segíteni munkájukat. Olyan rendezvényekkel szeretnénk bővíteni programkínálatunkat, melyekkel a kisgyermekes családokat és a fiatalokat is meg tudjuk szólítani – mondta az intézményvezető.

Folyamatos a háttérmunka, újdonságokban is gondolkodnak

„Újranyitáskor” pótolnák azokat a rendezvényeket, melyek a járvány miatt az elmúlt időszakban elmaradtak.

– Természetesen már új programok is kerültek fel a palettánkra. Ilyen például az Aradi Kamaraszínház két előadása, melyből egy a gyermekeknek szól majd. A társulat várhatóan júliusban lép fel a Pájer Antal Művelődési Házban. Ezenfelül Dumanszínházi előadást is tervezünk, valamint egy népviseleti kiállítást a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben, a Jásztánc Alapítvány szervezésében. Nagyon várjuk már a könyvtárban a helytörténeti vonatkozású könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat – beszélt a programokról Csintalan Dóra.

Az intézményegységekben folyamatos a háttérmunka, látogatóikkal az interneten tartják a kapcsolatot. Zajlik a leltározás és selejtezés, valamint készítik az idei munkatervet és a statisztikai jelentéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában