kóbor kutyák

2021.02.24. 11:30

Befogják a gazdátlan, kószáló négylábúakat a Jászkunságban

Kóborló, gazdátlan ebek zavarják a járókelőket és sportolókat több Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen. Kora tavasszal és ősszel, a tüzelési időszak miatt megszaporodnak a kutyák az utcákon. Legtöbbjüknek ugyan van gazdája, aki viszont hanyagul, felelőtlenül tartja négylábúit, így azok könnyen kiszökhetnek a kerítésen, riadalmat keltve a lakosokban. 

Munkatársainktól

Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere szerint a felelőtlen állattartás miatt folyamatos probléma a kóbor ebek kérdése. Lapunknak megmutatta a hivatal udvarán álló kennelt is, ahol a befogott, de még nem elszállított kutyák kaphatnak helyet

Fotó: Nagy Balázs

Sorra érkeznek a jegyzőkhöz és a polgármesterekhez panaszok a kóbor kutyákról. Kora tavasszal és ősszel, amikor a szukák tüzelnek több eb sétálgat az utcákon. A tapasztalatok szerint a legtöbbjükben nincs csip, így a gazdájuk nyomára bukkanni igen nehézkes. Az ebek befogása és elszállíttatása az önkormányzatok feladatai közé tartozik. A legtöbb helyen állatvédő alapítványokkal szerződtek a feladat ellátására.

Folyamatosan cserélődnek a „bérlők” a kennelekben

Kunszentmártonban az utóbbi időben több bejelentés is érkezett a sportolásra használt gátoldalon riadalmat okozó vagy utcán bóklászó négylábúak miatt.

– Ha valaki gazdátlan kutyát lát a közterületen, azt a hivatalban vagy a városgondnokságnál jelentheti be – nyilatkozta hírportálunknak dr. Hoffmann Zsolt jegyző. Mint a települések általában, a tiszazugi városban is állatvédő egyesülettel szerződtek a befogásra.

Gazdátlan ebek az utcán. Gyakori látvány megyénkben...
Fotó: Lang R.

– A városgondnokság telephelyén van hat ketrec, a befogott állatokat ott tartjuk két hétig, ebben az időszakban a szakemberek figyelik a viselkedésüket, és állatorvos is megvizsgálja a kutyákat. Az egyesület rendelkezik úgynevezett transzponderrel, amivel le tudják olvasni a csipekről az adatokat, így könnyű a gazdát megtalálni.

A tapasztalat viszont az, hogy a legtöbb kutyában még mindig nincs a beazonosításhoz szükséges eszköz

– számolt be a jegyző.

Ha a tulajdonos nem jelentkezik, az utcáról befogott kutya örökbe fogadhatóvá válik. A legtöbb probléma a felelőtlen állattartásból adódik.

Volt, hogy több menhely sem tudta befogadni az ebeket

– Legutóbb olyan bejelentés érkezett, hogy azon a gátszakaszon, amit futásra, sportolásra is használnak, két eb ront az arra járókra. Mivel a gazda ismert, és közterületen póráz és szájkosár nélkül nem lehet kutyát sétáltatni, így ez már szabálysértés kategóriába sorolható. Túlmutat a jegyzői hatáskörön, ezért megtettük a szükséges lépéseket – részletezte az esetet dr. Hoffmann Zsolt.

Nem könnyű a „kutyahelyzet” megoldása Jászárokszálláson sem. Mivel helyben nincs gyepmesteri telep, ezért az önkormányzat külső szolgáltatót bíz meg ezzel a feladattal.

– Ha bejelentés érkezik, akkor megkeressük azokat a telepeket, melyek vállalják, hogy átveszik a kóbor ebeket. Sokszor több helyre is telefonálni kell, mert a nagy telítettség miatt nem tudják fogadni az állatokat. Legutóbb például Vácra tudtunk elszállíttatni egy kutyát – ez több mint hetvenezer forintba került – mondta Gergely Zoltán polgármester.

Kiemelte, hogy számos fórumon felhívják a lakosok figyelmét a tudatos állattartásra. Sajnos ez nem mindenkinél ér célba. A legtöbb esetben a befogott kutyákban nincs csip, így nem is tudják őket azonosítani…

Tiszafüreden is telt házzal működik a telep

Ha nem is a település legégetőbb problémája, de a kóbor kutyák befogása és elhelyezése Tiszafüreden is feladja a leckét. A városban működő gyepmesteri telep mindössze huszonhét férőhelyes – mondhatni, telt házzal működik.

Amint sikerül az egyik kutyának új gazdát találni, napokon belül jelentkezik új lakó a helyére.

– Gyakran érkezik jelzés a lakosságtól, ilyenkor kimegyünk, és ha tudjuk, befogjuk a négylábút – mondta kérdésünkre válaszolva Kardos Attila, a gyepmesteri telep munkatársa. – Ha nincs helyünk, akkor állatvédő szervezetekkel vesszük fel a kapcsolatot, akik segítenek elhelyezni a kóbor ebet. Előfordul, hogy egy kennelbe két ebet vonunk össze átmenetileg – fűzte hozzá.

Igyekeznek felszámolni az utcákat járó falkákat

Minden esztendőben szánnak a költségvetésből a kóbor kutyák befogására és elszállíttatására Tiszaföldváron.

– Még így is nagyon sok állat van az utcákon, pedig évente körülbelül két és fél millió forintos keretet szabunk erre a célra. Szerződésünk van egy alapítvánnyal, akik – ha jelzünk nekik – befogják, és elviszik az ebeket – mondta Hegedűs István polgármester, aki hozzátette, hogy a felelőtlen állattartás miatt viszont sajnos folyamatos az utcai négylábúak utánpótlása.

– Például pont a napokban egyeztettünk arról a közterület-felügyelőkkel, hogy Homokon megint felbukkant egy tíz-tizenkét kutyából álló falka, pedig a legutóbbiakat nemrég vitték el.

A befogáskor természetesen a veszélyesebbek élveznek elsőbbséget

– hangsúlyozta a tizenkétezer lelkes város első embere.

A településen akadnak állatvédők, akik figyelik a kóbor ebeket, a gazdákat is segítenek megkeresni. Ha gondozott, ápolt kutyát találnak, a közösségi oldal segítségét hívják, a fotót feltöltve várják a tulajdonos jelentkezését. A hivatal udvarán van egy kennel, ahol a befogott, de még nem elszállított kutyákat átmenetileg tartják.

Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere szerint a felelőtlen állattartás miatt folyamatos probléma a kóbor ebek kérdése. Hírportálunknak megmutatta a hivatal udvarán álló kennelt is, ahol a befogott, de még nem elszállított kutyák kaphatnak helyet
Fotó: Nagy Balázs

– Előfordult már olyan helyzet is, hogy az egyik lakos idősotthonba került, a négylábúját pedig nem tudta kire hagyni. Abban az esetben is ebben a kennelben biztosítottunk az állatnak átmeneti helyet – mesélte a város vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában