Jászság

2021.02.12. 20:00

Dr. Rédei István úgy véli, a bizalom erősítése a kulcs

A koronavírus-járvány gazdasági, társadalmi hatásairól legutóbb a pandémia első hulláma után kérdeztük dr. Rédei Istvánt, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület vezetőjét. Akkor a korlátozó intézkedések enyhítésével jelentős lelki felszabadulást lehetett érzékelni az embereknél. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen jött a második hullám. Ezúttal a rendkívüli helyzet mentális hatásairól, a változó gazdaságról, valamint az egyesület idei terveiről is beszélgettünk a szakemberrel.

Illés Anita

Fontos, hogy a gazdaságban ne folytatódjon a bizalomvesztés – emelte ki dr. Rédei István

Fotó: Gémesi Balázs

– A betegségtől való félelem, a szabadságvesztés, a válság és bizonytalanság érzése mindenkit megterhel. Hogyan hat mindez a gazdaságra?

– Ha vezetői oldalról közelítem meg, akkor az látszik, hogy 2020-ban a vállalkozók egyik legfőbb feladata a szituációmenedzselés volt. Gyorsan kellett döntéseket hozni váratlan helyzetek megoldására. Azoknál a cégeknél, ahol nagyobb létszámban végeznek irodai munkát, a veszélyhelyzethez való alkalmazkodás elsősorban a home office-ra történő átállást jelentette. A termelő cégek és a közvetlenül ügyfelekkel foglalkozó szolgáltatók fenn tudták tartani azt a kapacitást, amire szükség van az igények ellátásához.

– A világ többi részéhez hasonlóan nálunk is a turizmus és a vendéglátás a járvány által leginkább sújtott ágazat, ahol szükség volt és van segítségre. Mindannyian megszenvedjük a lezárást, ami ugyanakkor lehetőséget is ad a megújulásra, az ágazat újjáépítésére. Valóban, az előző év sok tekintetben megterhelte a cégvezetőket és a munkavállalókat egyaránt, ami rengeteg belső feszültséget hordozott magában.

Fontos, hogy a gazdaságban ne folytatódjon a bizalomvesztés – emelte ki dr. Rédei István
Fotó: Gémesi Balázs

– A mentális teher következménye, hogy lazultak az emberek közötti kapcsolatok, csökkent a bizalom. Ez nem csak Magyarországra jellemző folyamat, hanem az egész világra. Fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ez a bizalomvesztés ne folytatódjon, mert további konfliktusokhoz, akár agresszióhoz is vezethet, ami káros az emberre és a gazdaságra is. Azt szoktam mondani, hogy ma sokkal több kérdőjel van az életünkben, mint biztos pont. A bizonytalanságot pedig senki nem szereti.

– Az idei év számomra a mentális menedzselés feladatát vetíti előre, mely a türelem és nyugalom fenntartását, a bizalom erősítését szolgálja. Ez kulcsa lehet annak, hogy a gazdaság újult erővel tudjon működni.

– Az Electrolux kapacitásleépítése, átszervezése kihívás elé állította a Jászság gazdaságát. Hogyan látja a helyzetet?

– Úgy vélem, hogy a jászberényi Electrolux elvesztése ellenére a Jászság gazdasága van annyira stabil és erős, hogy ha nem is egyik napról a másikra, de pótolhatja az elszenvedett veszteséget. Azok a helyi vállalkozások, melyek a svéd cég segítségével nőttek föl, és építettek piacokat, képesek talpon maradni, és új lendületet venni.

– Meggyőződésem, hogy a járványhelyzet megszűnésével normál működést tudnak produkálni, ami megfelelő alapot adhat a régió életének.

Már tavaly tavasszal is azon az állásponton voltam, hogy legkorábban 2021 második félévétől normalizálódhat a helyzet.

– Közeledve ehhez az időponthoz, reménykedhetünk, hogy ez ténylegesen bekövetkezik.

– A járvány miatt tavaly nem szervezték meg a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát, ahol korábban a már zajló negyedik ipari forradalom gazdasági és társadalmi változásait elemezték a szakemberek. Milyen terveik vannak idén erre a rendezvényre vonatkozóan?

– Természetesen az a célunk, hogy legyen konferencia, ám komoly dilemmát jelent, hogy milyen formában rendezzük meg. Ha a járványhelyzet engedi, akkor természetesen a már megszokott módon, személyes jelenlét mellett tervezzük. Felmerült, az online lehetőség is, azonban kérdéses, hogy így el tudunk-e érni mindenkit, akit szeretnénk. A konferencián ugyanis nem csak a szakmai előadásoknak van nagy jelentőségük, hanem a személyes kapcsolatoknak, a gazdasági szereplők, szakértők jeles képviselőivel történő beszélgetéseknek is.

– Egyre inkább érezzük, ahogy a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és a számítógépes algoritmusok átalakítják, behálózzák az életünket. A járványhelyzet felgyorsította ezt a folyamatot. Ezt jelzi például, hogy egy cég nemrég betegápoló humanoid robotok tömeggyártásába kezdett.

– Az biztosan látszik, hogy a robotizáció térhódítása nem megállítható. A jelen és még inkább a jövő nagy kérdése, hogy a robotok termelésben vagy más területen való tömeges megjelenése hogyan hat majd az emberre. Kihívás, hogyan találja meg az ember a helyét és szerepét ebben a változó világban.

– A CO-OP Star Zrt. elnök-vezérigazgatójaként tavaly a rangos Magyar Érdemrend lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült. Mit jelent önnek ez az elismerés?

– Nagyon örültem az elismerésnek, mely nem csak nekem szól személy szerint, hanem mindazoknak, akikkel több évtizede együtt dolgozom, és akikkel sikereket érünk el. Sőt, túlmutat a cégen is, hiszen a közös sikerhez a Jászsági Menedzser Klub Egyesület és azok a civil szervezetek is hozzájárultak, melyekhez szorosan kötődöm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában