beruházás

2021.02.09. 14:00

Készül a leendő állatsimogató épülete Zagyvarékason

A Kifli úti fejlesztések egy nagyszabású turisztikai projekt részeként valósulnak meg.

Kovács Berta

Ottjártunkkor az aljzatbetont szigetelték a szakemberek

Fotó: Nagy Balázs

Készül az állatsimogató épülete a Kifli úton. A simogató a turizmusfejlesztést célzó Zagyva Ökopark projekt részeként valósul meg. Zagyvarékas, Újszász és Szászberek konzorciumban nyújtott be pályázatot a térség természeti értékeinek turisztikai célú hasznosítására. A három település együttesen 196,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, ebből Zagyvarékasnak 130 millió forint jutott. A projekt célja egy, a három települést felölelő turistaútvonal kialakítása.

A kiindulópont a Rékas központjában lévő tájház, ahol kerékpártárolót alakítanak ki, a kiülőket már elhelyezték. A következő állomás az állatsimogató, mely az évekkel ezelőtt a közfoglalkoztatási programban létrehozott farm területén kapott helyet.

A leendő állatsimogató rönkökből álló épületét már felhúzták, most a belső terek kialakításán dolgoznak a munkások. Az elképzelések szerint az állatok a számukra elkerített karámban, ólban fognak lakni, ahonnan csak a látogatók fogadására hozzák át őket a simogatóba. A farmon egyébként jelenleg is nevelnek állatokat: baromfit és juhot tartanak. A projekt kapcsán e területre egy látogatóközpontot is felhúznak, modern interaktív tájékoztató táblával felszerelve.

A farm mellett húzódó Zagyva-gát mentén egy utcai fitneszpályát is felkereshetnek a sportolás szerelmesei. A túraútvonal a Kisszögben folytatódik, ahol az érdeklődőket pihenőhely, táborhely, illetve tanösvény várja majd. A területen halad át a Zagyva folyó, ahová mobilhidat terveznek telepíteni.

Ottjártunkkor az aljzatbetont szigetelték a szakemberek
Fotó: Nagy Balázs

A Zagyva közelségét kihasználva, a vízi sportolás népszerűsítésére is hangsúlyt helyeznek, így csónakházat létesítenek, valamint kajakokat, kenukat szereznek be a szükséges kiegészítőkkel. A munkálatok itt is folyamatban vannak. Zagyvarékasról a kirándulók továbbindulhatnak a szomszédos két településre, ahol szintén pihenőhelyek és egyéb látványosságok várják őket.

Kurucz László polgármester elmondta, hogy a projekt kivitelezése a meghatározott ütemben zajlik mindhárom településen.

– A kivitelezés hetvenöt százalékos szintjéig nyújtott be eddig számlát a munkálatokat végző vállalkozó. A projektet idén március 8-áig fizikailag is be kell fejezni – emelte ki a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában