balesetek

2021.02.16. 11:30

Kilencen vesztették életüket megyénk útjain az idei évben

Még csak február közepét írunk, de már hat tragikus baleset történt megyénk útjain idén, melyekben kilencen vesztették életüket. Bő két hét leforgása alatt háromszor kellett kettős halálos karambolnál intézkedniük a rendőröknek, vagyis három sofőrt és három utast hiába várt haza a család.

Czakó Nóra

Február 7-én, a 32-es számú úton, Szolnok külterületén egy személyautó a vízelvezető árokban kötött ki a tetejére borulva. A jármű vezetője és utasa – egy házaspár – már a helyszínen életüket vesztették

Fotó: Donka Ferenc

Az ütközések mellett gázolás is előfordult

Az év első halálos balesete január 4-én történt Szolnokon, a 4-es számú főúton. Egy személyautó kanyarodás közben csúszott meg a nedves aszfalton, és frontálisan ütközött egy kamionnal. A gépkocsi vezetője életét vesztette.

Január 19-én éjszaka, Törökszentmiklós külterületén, szintén a 4-es számú főúton – ami egy közvilágítás nélküli szakasz –, egy tiszapüspöki lakos haladt gyalogosan. Sötét ruházatot viselt, és nem volt rajta láthatósági mellény, valamint nem az úttest bal oldalán közlekedett, ezért egy teherautó halálra gázolta.

Január 22-én egy gépkocsi vezetője és utasa is életét vesztette a 32-es számú főúton, Jásztelek és Jászberény között, miután a sofőr kanyarodás közben elveszítette uralmát a jármű irányítása felett, a szemközti forgalmi sávba hajtott, ahol egy másik autónak ütközött.

Február 4-én Cibakháza és Nagyrév között, a 4633-as számú úton történt halálos baleset. Egy személyautó vezetője egy útkanyarulatban áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol összeütközött a vele szemben közlekedő, menetrend szerinti autóbusszal.

A gépkocsi sofőrje és tizenhét éves utasa a helyszínen elhunyt.

Február 7-én szintén a 32-es számú úton, Szolnok lakott területén kívül, kanyarodás közben vált irányíthatatlanná egy autó, keresztbe fordult, majd az útpadkán átszánkázva a vízelvezető árokban, a tetejére borulva állt meg. Az autó vezetője és utasa – egy házaspár – a helyszínen életét vesztette.

Legutóbb múlt csütörtökön este történt halálos karambol Tiszaigarnál, a 34-es számú főúton, ahol egy személyautó frontálisan ütközött egy kamionnal. A gépkocsi sofőrje életveszélyes sérülést szenvedett, utasa a helyszínen elhunyt.

Február 7-én, a 32-es számú úton, Szolnok külterületén egy személyautó a vízelvezető árokban kötött ki a tetejére borulva. A jármű vezetője és utasa – egy házaspár – már a helyszínen életüket vesztették
Fotó: Donka Ferenc

Útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjünk

– Attól, hogy nincs mindig hó, még tél van – hangsúlyozta Dávid Mónika őrnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára. – Ez pedig azt jelenti, hogy megváltoztak az útviszonyok. A ködtől vagy az esőtől is nedves, csúszós lehet az úttest, egyes szakaszokon pedig – különösen az árnyékos vagy nyílt területeken – jegessé válhat, még akkor is, ha nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet.

– Amennyiben a kelleténél gyorsabban halad a járművezető, előfordulhat, hogy egy ilyen útszakaszhoz érve elveszíti uralmát a jármű felett, és lecsúszik az út menti árokba, a tetejére borul, vagy a szemközt érkező járműnek ütközik. Lakott területen kívül kilencven kilométer per óra a megengedett sebesség, de útkanyarulatban ebből vissza kell venni. Fontos, hogy a vezetéstechnikai tudásunknak és a jármű fizikai adottságainak megfelelően válasszuk meg a sebességet. Ez utóbbi alatt például a gumik tapadását értem.

Hiába vezet valaki jól, ha a jégen megcsúszik a jármű, az szinte irányíthatatlanná válik.

– Amire mindenképp szeretném felhívni a figyelmet, hogy lakott területen belül és kívül egyaránt még a KRESZ által engedélyezettnél is lassabban és óvatosabban kell közlekedni – javasolta a bizottság titkára, aki még egyszer kiemelte, hogy alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz, akkor is, ha nincs hó, ugyanis a nedvesség ugyanolyan veszélyes lehet, ha nem vagyunk eléggé óvatosak. Éppen ezért a járművezetőnek is körültekintően kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégeznie, a fékpedált pedig különös gondossággal kell kezelnie.

Veszélyes, ha hirtelen, nagy erővel taposunk rá a fékre

– Ezt azt jelenti, hogy nem beletaposunk a fékbe, hanem folyamatosan, kis erejű fékezéseket kell végezni, hogy fokozatos lassulással meg tudjunk állni – magyarázta Dávid Mónika.

– Ehhez pedig az kell, hogy megfelelő követési távolságot tartsunk az előttünk haladó jármű mögött, hogy annak bármilyen okból történő váratlan manővere esetén is biztonságosan meg tudjunk állni. A mostani időjárási körülmények között még nagyobb követési távolságot kell hagyni, mint a nyári időszakban, száraz aszfalt esetén. Az is fontos, hogy jól reagáljunk a helyzetekre, de ez csakis lassabb tempónál lehetséges. Az esőtől nedves, vagy fagyos úttesten való közlekedéskor ugyanis megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, illetve útkanyarulatokban – fűzte hozzá Dávid Mónika.

A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára azt is elmondta, hogy soha ne feledkezzünk meg a láthatóságról. A biztonsági övet pedig mind a járművezetőnek, mind az utasoknak kötelező bekapcsolniuk, akkor is, ha kis távolságra mennek. Sajnos a mostani baleseteknél is előfordult, hogy biztonsági öv hiányában a jármű vezetője kirepült a gépkocsiból.

Megszaporodtak az árokba csúszások a 32-esen

Az utóbbi időben a 32-es számú főúton megszaporodtak az árokba csúszások az M4-es építése miatt kialakított terelőúton. Dávid Mónikától megtudtuk, hogy itt negyven kilométer per órás sebességkorlátozást vezettek be, tehát azt mindenképpen be kell(ene) tartani.

– Több enyhe ív is van az útban, de tapasztaljuk, hogy mégis kisodródnak a járművek, így még ennél is lassabban ajánlott közlekedni – tanácsolta Dávid Mónika.

– Ne az utat okoljuk, ha valaki árokba csúszik, hiszen mindenki maga vezeti a járművét. Ha kell, akkor húsz kilométer per órával közlekedjünk, különösen, ha a hideg hatására még fagyos is az úttest.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában