BEREKFÜRDŐ

2021.02.26. 13:58

Megsűrűsödnek Molnár János feladatai, világi elnökké választották

A Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó testülete, a Zsinat február 17-én világi elnökké választotta Molnár Jánost, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokát, Berekfürdő polgármesterét, akivel a feladatairól beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Molnár János, Berekfürdő polgármestere

Fotó: Daróczi Erzsébet

– 1991 nyarán kerültünk Debrecenből Berekfürdőre. A Megbékélés Házába olyan házaspárt keresett a református egyház, melynek az egyik tagja református lelkész, a másik pedig elvállalja a ház vezetését. Így érkeztünk feleségemmel, dr. Csoma Judit Margit református lelkésszel Berekfürdőbe – idézte fel a kezdeteket Molnár János, aki Putnokon nőtt fel, Debrecenben, a református gimnáziumban érettségizett, majd építőgépész üzemmérnök diplomát szerzett. Három felnőtt lánya már önálló életet él.

– Számomra a közélet, a közösség mindig is fontos volt. Berekfürdőbe érkezésünk után helyi képviselőnek választottak, és dolgoztam a faluért, polgármesterként pedig a második ciklusomat viszem. Az egyházi munkába aktívan Debrecenben a ’80-as években kapcsolódtam be, amikor a nagytemplomi gyülekezet presbiterének választottak.

Berekfürdőben is aktívan részt veszek a gyülekezeti és egyházmegyei életben.

– A Nagykunsági Református Egyházmegye egyházmegyei gondnoka voltam több egyházi ciklusban, majd egyházkerületi világi főjegyzővé választottak, úgyhogy végigjártam a ranglétrát. Év végén a Tiszántúli Református Egyházkerület egyházkerületi főgondnoka lettem, egy hete pedig a Zsinat világi, presbiteri, azaz nem lelkészi elnökévé választottak. Mielőtt a jelölést vállaltam, alaposan átgondoltam, hogy bírom majd mindezt energiával. A családom mindenben támogatott, és tudva azt, hogy nagyon jó, szakmailag felkészült munkatársaim vannak, akik elfogadják, hogy más feladataim is vannak, vállaltam a jelölést – mondta Molnár János.

Molnár János, Berekfürdő polgármestere
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Maximálisan megbízom a hivatali munkatársaimban, akik mindig a falu érdekét tartják szem előtt, de számíthatok a képviselőkre is. Kimondottan jó testületet választott a falu, aminek nagyon örülök, mindenkinek megvan a maga szakterülete, így a feladatokat szét tudjuk osztani. Ha ez nem így lenne, nem vállaltam volna az egyházi megbízatásokat. Folyamatosan keressük a falu fejlesztési lehetőségeit, legfontosabb feladatunk a turizmus újraindítása lesz, de út- és kerékpárút-építésre is keressük a forrásokat. Polgármesterként a költségvetés elkészítése most a feladatom, a Zsinatnál pedig a hivatal átadás-átvétele, megosztani, egyeztetni a lelkészi elnökkel a feladatokat.

Polgármesterként és egyházi vezetőként is nagyon fontos számomra a személyes kapcsolat kialakítása, a meglévők elmélyítése.

– Bízom benne, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk Berekfürdőn a turistákkal, hiszen az idegenforgalom jelenti a falu fennmaradását is. Az egyházi munkámat szintén komoly apparátus segíti, de a döntéshozatalban aktívan részt kell vennem, a személyes találkozás, megbeszélés, döntés ugyanilyen fontos ott is, mint a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában