Galériával

2021.02.23. 15:10

Tetőzés közelében van a Tisza Szolnokon

A Kötivízig jelenlegi adatai szerint, szerdán tetőzik a szőke folyó a megyeszékhelynél.

Szoljon.hu

Felvételeink a tetőzés előtt 756 centiméteres vízállásnál örökítették meg az áradó Tiszát.

Ahogy az a társaság honlapján olvasható, a Tisza jelenleg levonuló árhulláma várhatóan szerdán tetőzik Szolnoknál 760-765 centiméteres vízállással. Ez a vízszint-tartomány arra az árhullámra emlékeztet, amely 1879-ben 763 centiméterrel tetőzött Szolnokon, majd Szegedet romba döntve 200 ember halálát okozta. A Közép-Tiszán akkor Sarudnál történt gátszakadás, az onnan kilépő víztömeg egészen a Zagyváig folyt, s elöntött 23 ezer hektárt.

A folyók vízjárása

A Tisza jelenleg Kisköre és Tiszaroff között tetőzik.

Vízállások az igazgatóság területén kedden 7 órakor:

Vízmérce

Vízállás (cm)

Jelleg

Tiszafüred

683

apadó

Kisköre-alsó

758

tetőző

Tiszaroff

800

tetőzés közeli

Szolnok

756

áradó

Tiszaug

601

áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerében mindenhol fokozat alatti vízállások figyelhetők meg. A vízállás Jászteleknél kedden reggel: 270 centiméter, változatlan.

Előrejelzés

A Kötivízig kezelésében lévő vízmércékre a tokaji tetőző értékből készített előrejelzések a következőképpen alakulnak:

Vízmérce

Várható tetőző vízállás

Tetőzés időpontja

Tiszaroff

805 cm közelében

2021. 02. 23.

Szolnok

760-765 cm

2021 .02 .24.

Tiszaug

605 cm

2021. 02. 24-25.

 

Árvízvédelem

A Kötivízig hétfő déltől II. fokú készültséget rendelt el a Tiszán a jobb parton Dobától, illetve a bal parton Fegyvernektől Lakitelekig, illetve Csongrádig, valamint a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett szakaszain. Így jelenleg Kiskörétől Csongrádig összesen 372,6 kilométeren hosszan van II. fokú, 87,5 kilométeren (a Tisza-tó mentén 55 kilométer és a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúrtól Kunszentmártonig 32,4 kilométer) pedig I. fokú készültség a védvonalak mentén. Utóbbi szakaszon várhatóan késő délutántól megszűnik a készültség.

Újabb hódüreget fedeztek fel a Zagyva folyó mentén, ezúttal a jobb parti töltés 40+850 töltéskilométer szelvényében, ezért az igazgatóság pontszerű III. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn itt is, ahogyan a jobb parti 29+836 töltéskilométer szelvényben.

Folytatódik a hullámtér feltöltődése a tiszapüspöki és a szolnoki Mentetlen üdülőövezetekben, így egyre nagyobb területek kerülnek víz alá.

Belvízvédekezés

Az igazgatóság valamennyi belvizes szakaszán készültség van érvényben: II. fokban történik a belvízmentesítés a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, a tiszakécskei és a kiskörei szakaszokon, míg I. fokú a készültség a mezőtúri, a kunhegyesi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi és a cibakházi, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon.

A február 23-i reggeli összesítés szerint, az elöntés nagysága kis mértékben csökkent, jelenleg 12 410 hektárt borít víz. Az elmúlt 24 órában 42 szivattyútelep és 3 mobil gépegység üzemelt, melyek együttesen 1,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A belvízvédekezési feladatokat jelenleg a Kötivízig 107 dolgozója látja el.

Az igazgatósághoz beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Túrkeve, Jászkisér és Kisköre.

Várható időjárás

Az OMSZ meteorológiai előrejelzése szerint, az elkövetkező 6 napban a Tisza és Bodrog felső vízgyűjtőjén 8,0-10,0 milliméter területi csapadék várható, eső formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában