Probléma

2021.02.11. 07:00

Túl nagy a forgalom, elkerülőt szeretne a lakosság Kunszenten

Elkerülő, valamint az M44-es gyorsforgalmi útra fel- és lehajtó is épülhet Kunszentmártonnál. A városon átvezető 45-ös főút forgalma az elmúlt években jelentősen megnövekedett, naponta akár ezer jármű is végighaladhat a szakaszon, a Szent István király és a Szent Imre herceg utcán élők joggal panaszkodnak. Az elkerülő építéséhez a tervezés az első lépés, február végére a kivitelezőt is kiválaszthatják.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Csabai István

Elviselhetetlen teherforgalomról panaszkodnak a Szent István király és Szent Imre herceg utcán élők. A por és zaj megnehezíti a mindennapokat, nyáron még szellőztetni, de pihenni is alig lehet. A falak berepedeznek a dübörgéstől. A közeljövőben megoldódhat a probléma, ugyanis az elkerülő út mellett az M44-es gyorsforgalmi út fel- és lehajtóját is tervezik Kunszentmárton mellett.

– Valóban sok a panasz. A 45-ös út mentén lakók nehezen bírják az áthaladó teher- és személyautó-forgalmat, napi akár ezer gépjármű végighalad az úton – válaszolta megkeresésünkre Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere.

Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megye között észak déli irányban nincs alternatív útvonal, Szarvas felé nagyot kellene kerülni, így a szentesiek vagy a hódmezővásárhelyiek is a Kunszentmártonon keresztül vezető utat választják, ha a régiót szeretnék megközelíteni.

– Akadnak érdekellentétek. A lakosok nagyon szeretnék az elkerülőt, a vállalkozók kevésbé, hiszen akkor csökkenne az átmenő forgalom, így akár a bevételük is – részletezte a polgármester, aki hozzátette: bár a már létező lehajtó is mindössze három kilométerre van, az újtól az ipari park további hasznosítását remélik.

Összegezve elmondható, hogy nagy a társadalmi igény a fejlesztésre. Az ügyet Boldog István a térség országgyűlési képviselője karolta fel.

– Nap mint nap sokan jelzik a problémát felém is, az elkerülő régóta jogos igénye a kunszentmártoni lakosoknak. A beruházás egyelőre tervezés fázisban van – hangsúlyozta Boldog István, kiemelve: mindent elkövetnek, hogy a lehető leghamarabb elkészülhessen a szakasz.

Az elkerülőnek elengedhetetlen része az M44-es gyorsforgalmi útra fel- és lehajtó. Először még az is felmerült, hogy csak Budapest felé legyen lehetőség, de az csak félmegoldás lenne, hiszen sokan járnak Békéscsaba felé is.

– Most zajlik a közbeszerzési eljárás, február végére már elindulhat a tervezési munka, ezután léphetünk tovább a megvalósítás felé – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában