árhullám

2021.02.22. 18:30

Várhatóan szerdán tetőzik a Tisza Szolnoknál

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Kisköre térségében tetőzik. Szolnokon várhatóan szerdán éri el a mostani árhullám a legmagasabb vízszintet.

Szoljon.hu

A Szolnoknál február 22-23-án tetőző Tisza elöntötte a mentetlenen lévő üdülőket.

A Tisza és a mellékfolyóinak felső vízgyűjtő területein a hőmérsékletek helyenként negatív tartományban alakultak, így olvadás miatt többlet vízmennyiség továbbra sem terhelte a vízgyűjtőket. Az elmúlt 24 órában 0-3 milliméter területi csapadékot jelentettek – olvasható a kotivizig.hu-n.

A folyók vízjárása

Az elmúlt 24 órában folytatódott az árhullámok levonulása a Tiszán és mellékfolyóin. A Tisza Tiszafürednél február 19. 11 óra és február 21 2 óra között tetőzött 692 centiméteres vízállással. Az árhullám jelenleg Tiszaderzs és Tiszaszőlős között tetőzik.

Vízállások az igazgatóság területén hétfő 7 órakor:

Vízmérce

Vízállás (cm)

Jelleg

Tiszafüred

688

apadó

Kisköre-alsó

758

áradó

Tiszaroff

796

áradó

Szolnok

748

áradó

Tiszaug

596

áradó

 

A Zagyva-Tarna vízrendszerében mindenhol fokozat alatti vízállások figyelhetők meg. Vízállás Jászteleknél hétfőn reggel 7 órakor: 270 centiméter, áradó volt.

A Hármas-Körös Kunszentmártonnál február 19.-én 10 órakor 684 centiméterrel tetőzött. A tetőzés óta lassú apadás figyelhető meg. Vízállás hétfőn reggel 7 órakor: Kunszentmárton 675 centiméter, apadó volt. A Közép-Tisza magas mederteltsége miatt lassú apadás várható a folyó alsó szakaszán.

Előrejelzés

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésékben lévő vízmércékre a tokaji tetőző értékből készített előrejelzések a következőképpen alakulnak:

Vízmérce

Várható tetőző vízállás

Tetőzés időpontja

Kisköre alsó

760 cm közelében

2021.02.22.

Tiszaroff

805 cm közelében

2021.02.23.

Szolnok

760-765 cm

2021.02.24.

Tiszaug

620±15 cm

2021.02.24.

 

Árvízvédelem

A Kötivízig vasárnap 18 órától – a tiszafüredi tetőzést követően – mérsékelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza-tó (Kiskörei-tározó) (55 kilométer) mentén. Továbbra is fennáll a II. fokú készültség a Tiszán 82,5 kilométer hosszú védvonalszakaszon Kiskörétől Dobáig (jobb part), illetve Fegyvernekig (bal part).

Változatlanul I. fokú a készültség a Tiszán Dobától (Fegyvernektől) Csongrádig, a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúrtól a torkolatig, valamint a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán, összesen 322,5 kilométeren.

A Zagyva folyó jobb parti 29+836 töltéskilométer szelvényében, a vízoldali rézsűben talált hódüreg miatt – a helyreállítás végéig – az igazgatóság pontszerű III. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.

Tovább töltődik a hullámtér a tiszapüspöki és a szolnoki Mentetlen üdülőövezetekben, így egyre nagyobb területek kerülnek víz alá.

Belvízvédekezés

Az igazgatóság valamennyi belvizes szakaszán készültség van érvényben: II. fokban folyik a belvízmentesítés a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, a mezőtúri, a tiszakécskei és a kiskörei szakaszokon, míg I. fokú a készültség a kunhegyesi, a jászkiséri, a törökszentmiklósi és a cibakházi, valamint a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon.

A február 22-i reggeli összesítés szerint az elöntés nagysága alig változott, jelenleg 12 965 hektárt borít víz. Az elmúlt 24 órában 39 szivattyútelep és 4 mobil gépegység üzemelt, melyek együttesen 1,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A belvízvédekezési feladatokat jelenleg a Kötivízig 101 dolgozója látja el, ebből 55 gépész. Munkatársank folyamatosan ellenőrzik a vízkormányzó műtárgyakat, eltávolítják a csatornákon a jelentősebb lefolyást gátló akadályokat, továbbá felmérik az elöntött területek nagyságát. A gépészek pedig a szivattyútelepeket üzemeltetik.

Az igazgatósághoz beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Túrkeve, Jászkisér és Kisköre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában