A járvány eddigi legnehezebb időszakát élik át Jászfényszarun

A városban több mint hetvenen kerültek hatósági karanténba, az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt héten meghaladta a harmincat. A helyi intézmények dolgozói nagy számban betegedtek meg, ami már a működést is jelentősen befolyásolja. A világjárvány eddigi legnehezebb napjait élik meg Jászfényszarun.

Illés Anita

A megbetegedések miatt a jászfényszarui polgármesteri hivatal dolgozói közül sokan már otthon végzik a munkájukat

Forrás: ÚN Archív

– Aki csak tud, home office-ban dolgozik a polgármesteri hivatalban. Az óvodát teljesen be kellett zárni, mert megbetegedtek az óvónők és a dajkák. Még a gyermekfelügyeletet sem tudtuk megszervezni az elmúlt héten – mondta el érdeklődésünkre Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester.

A koronavírus-járvány miatt rendkívüli helyzet alakult ki, ami megnehezítette az intézmények működését.

– Az idősek otthonában egymást helyettesítik a dolgozók, de ugyanez mondható el az iskoláról, a hivatalról is. Előfordult, hogy a Gamesz kertészei takarítottak az iskolában, ahol minden takarítónő beteg – lett. Amikor a Gamesz munkatársai közül betegedtek meg többen, akkor pedig az iskola nyújtott segítséget. Jászfényszaru összefog ezekben a nehéz napokban.

A megbetegedések miatt a jászfényszarui polgármesteri hivatal dolgozói közül sokan már otthon végzik a munkájukat
Fotó: ÚN Archív

– Példaértékű az intézményvezetők koordinációja, az egészségügyi dolgozók is a helyzet magaslatán állnak, az operatív törzs vezetője szintén állandó készültségben van – számolt be a rendkívüli helyzetről a polgármester.

– Miután megnövekedett a betegek száma a városban, azt látjuk, hogy a lakosok még komolyabban veszik a járványügyi intézkedéseket. Reméljük, hogy mindenki kitart, mert ugyanakkor azt is tapasztaljuk, hogy fokozódik a türelmetlenség. Folyamatosan zajlik a koronavírus elleni oltás. A vakcinára regisztráltak közül a városban is már sokan várják, hogy megkapják a védőoltást – tette hozzá Győriné dr. Czeglédi Márta.

Jászfényszarun a helyi operatív törzs segít az oltóanyagok szállításában. Dr. Palencsár Csaba háziorvosnak Matécsa László Csaba, a helyi operatív törzs tagja adta át az újabb vakcinaadagot.
Fotó: Beküldött fotó

Az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus-fertőzöttek aránya a településen.

– Két hét alatt kettőről hetven főre növekedett a hatósági karanténba került lakosok száma a rendőrség nyilvántartása szerint – mondta el megkeresésünkre Tóth Norbert, a helyi operatív törzs vezetője.

– Ebben nincsenek benne azok, akik applikáción keresztül, elektronikus úton vállalták a hatósági házi karantén ellenőrzését. Így akár a hetven főnél jóval többen is lehetnek karanténban. Sajnos betegeink is vannak, harminc igazolt koronavírus-fertőzöttről tudunk jelenleg, akik között van súlyos eset is. Akadnak, akik teljesen tünetmentesek vagy nagyon minimális, megfázásra jellemző tünetekkel vészelik át a betegséget.

– Információink szerint Jászfényszarun már több mint hatszázan kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. Nagy az összefogás, amiben csak tudjuk, támogatjuk egymást és a lakosságot. Ha az idősek, mozgáskorlátozottak nem tudják megszervezni az utazást a jászberényi oltópontra vagy a háziorvoshoz, akkor eljuttatjuk őket oda – tájékoztatott.

Folyamatosan biztosították az ellátást

A járvány harmadik hulláma nem kímélte az idősek otthona munkatársait sem.

– Megbetegedett dolgozóink a gyógyulás után lassan már kezdenek visszatérni. Nagyon jó, összetartó a közösségünk, így sikerült helytállni, megszervezni az idősek ellátását, gondozását. A nehéz napokban a konyhás segített az ápolásban, az irodai dolgozó pedig az étkeztetésben. Az idősek már megkapták a védőoltást, szerencsére nem betegedtek meg. Természetesen a kialakult helyzet őket is megviseli lelkileg, türelmetlenebbek – mondta Kiss Jánosné, a gondozási központ vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában