Kisújszállás

2021.03.08. 19:55

Csodájára járnak Kiss Anita betonból elkészített alkotásainak

Általános és középiskolásokat tanít rajzra Kiss Anita, mellette operatőr-vágóként dolgozik a helyi televíziónál. Kerékpárostúrákat is szervez egy baráti társasággal, párjával pedig a helyi menhelyről ideiglenes kutyabefogadók. Az online oktatás időszaka alatt betonból kezdett el ékszereket, vázákat készíteni.

Daróczi Erzsébet

Kiss Anita ékszereket, vázákat készít. Alapanyagnak betont használ, és letisztult, egyszerű színekkel, mintákkal dolgozik

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Baptista Alapfokú Művészeti Iskolában és a Móricz Zsigmond Református Kollégiumban taní­tok. Valóban, sok mást is csinálok, tévézek, kerékpározom, de a kutyamentés is fontos számomra, ha marad még időm, akkor szeretek festeni – kezdte történetét Anita, aki elárulta, már kiskorában is alkotott.

Kiss Anita ékszereket, vázákat készít. Alapanyagnak betont használ, és letisztult, egyszerű színekkel, mintákkal dolgozik
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Soha nem unatkoztam, mindig lekötöttem magam valamivel. Szerettem barkácsolni, nem babák, hanem kalapács és kisautó volt inkább a kezemben. A kreatívkodás a továbbtanulásomat is meghatározta, rajztanári végzettségem van. Ott is fát faragtam, foglalkoztam drótból összerakott installációkkal, a betonból megvalósított dolgok is régóta foglalkoztattak.

– Igazából az online oktatás időszaka alatt volt több időm ennek utánanézni. Első munkámként a kertbe járólapokat öntöttem betonból, diófaleveleket tettem bele mintának. Ez nagyon megtetszett, sikerélményem volt, utána kezdtem el ékszereket, vázákat, kaspókat készíteni. Itt a formákat magam készítem, sok újrahasznosított tárgyat – flakonokat, kémcsöveket, joghurtospoharakat – is felhasználok.

Anita főként arany, fehér és fekete színekkel dolgozik.

– Menet közben alakult ki, próbálkoztam több színnel, de úgy érzem, ezek passzolnak a beton alapszínéhez. A tárgyak jó része ajándékba készül születésnapra, névnapra, tetszik, hogy örömet szerzek vele. Amikor átadom, érzem, hogy tényleg őszinte az öröm. Anyukámnak már csináltam betonból madáritatót, de több nagyobb virágkaspót is.

– Ez a hobbi nem egy-két perces történet, huszonnégy órán át az öntőformában van az adott tárgy, és már jár rajta az agyam, hogyan kellene díszíteni… Az ananász ajándékötletként indult, a szilikonformájához készítenem kellett egy tartót is – tette hozzá

Most a nagyobb kaspókra összpontosít.

– Eleinte türelmetlen voltam, nem vártam eleget, ezért elrepedt, úgyhogy az új hobbim engem is türelemre tanított. Az ékszerkollekcióimhoz különböző formákat készítek, ugyanúgy kap egy vízzáró réteget a fülbevaló, nyaklánc is, mint a váza, kaspó. Gimnazista tanítványaimnak is tetszenek a betonékszerek, tárgyak, így útmutatásom alapján ők is belefogtak a készítésbe.

A lelkes kisújszállási pedagógus már várja a jó időt, hogy minél nagyobb darabokat készíthessen.

– Télen a konyhában betonoztam, ami behatárolta a lehetőségeimet. A nagyobb vázákat, kaspókat már a szabadban fogom készíteni. Ez azért jó hobbi, mert a gondolataimat is eltereli a járványhelyzetről. Talán, ha újra­nyithat a Vigadó, nem elképzelhetetlen, hogy egy önálló kiállítást is bemutassak munkáimból – tette hozzá Kiss Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában