Pályázat

2021.03.02. 19:00

Illegális hulladéklerakók felszámolásához nyert támogatást Karcag

Tisztábbá válhat Karcag több része is egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

Daróczi Erzsébet

A kétpói lerakóba már csak a válogatott hulladék kerül

Fotó: Illusztráció/Mészáros Géza

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően megszüntetik az illegális hulladéklerakókat az önkormányzati tulajdonú kül- és belterületeken. Hamar Bence, a Nagykunsági Környezetgazdálkodási Kft. munkatársa elmondta, jelenleg Magyarkán távolítanak el több tonna vegyes települési kommunális hulladékot és építési törmeléket. A Déli és Északi városrészen az önkormányzati területekről már korábban megtörtént az illegálisan lerakott szemét elszállítása.

Balajti József, a kft. ügyvezetője közölte, a munkát a Nagykunsági Mezőgazdasági és Vízgazdálkodási Kft. gépeivel segíti. Az eddig felszámolt illegális szemétlerakóknál nem képződött újra hulladék. Akadnak még olyan területek a külvárosi részeken, ahol szintén sok a szemét, de azok nem önkormányzati tulajdonúak.

A kft. feladata, hogy az utóbbi területeken számolja fel az illegális lerakókat. A külvárosi részeken a Városgondnokság segítségével végezték a munkát.

Az önkormányzat a Belügyminisztérium „Tisztítsuk meg Magyarországot!” pályázatán nyert kilenc és fél millió forintot, a százszázalékos támogatottságú program november 1-től február végéig tart – mondta Magyarkán Szepesi Tibor polgármester. Felszámolják az önkormányzati tulajdonú területen lerakott kommunális szemetet, építési törmeléket.

A pályázat egyik része a Déli és Északi városrész megtisztítása volt, a másik az önkormányzati külterületek megújulása. Ez zajlik most Magyarkán, ahová évekkel ezelőtt nagy mennyiségű építési és egyéb törmelék került. Már hatvan tonnához közelít az a hulladékmennyiség, amit erről a részről eddig elszállítottak. A magyarkai mennyiség négyzetméterre vetítve családi ház méretű, de a határban több családi háznyi illegális hulladék van még.

– A legfontosabb, túl azon, hogy ezeket megpróbáljuk pályázati vagy saját forrásból felszámolni, hogy egyfajta szemléletváltás is bekövetkezzen.

A hulladéklerakó nyitva áll mindenki számára, bizonyos mennyiségű szemetet, építési törmeléket el lehet ott helyezni. Csak fel kell pakolni egy teherautóra és ott teljesen biztonságos körülmények között lehet lerakni – jelezte a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában