Hulladékkezelés

2021.03.04. 19:55

Ingyen szabadulhattak meg elektronikai szemetüktől a jászságiak

A veszélyes hulladéknak minősülő elektronikus berendezésektől a Jászságban is sokan úgy szabadulnak meg, hogy szántóföldek, utak mentén és erdőkben illegálisan helyezik ki azokat. Ezt a törvény bünteti. Pedig több útja van a feleslegessé vált, használhatatlan eszközök helyes leadásának. Erre adnak lehetőséget például az ingyenes lakossági e-hulladékgyűjtések és a hulladékudvarok is.

Illés Anita

Alattyánon a polgármesteri hivatal udvarán gyűjtötték össze a működésképtelen háztartási gépeket, berendezéseket

Fotó: Pesti József

Hűtőszekrényt, fagyasztóládát, monitort, tévékészüléket és sok más elektronikus eszközt adtak le jelentős mennyiségben a helyiek kedden Alattyánon. Már a reggeli órákban nagy volt a mozgás a polgármesteri hivatal udvarán, ahol összegyűjtötték a feleslegessé vált, működésképtelen berendezéseket. Az ingyenes lakossági és közületi elektronikai gyűjtést az önkormányzat és egy elektronikai hulladékhasznosító cég szervezte.

Alattyánon a polgármesteri hivatal udvarán gyűjtötték össze a működésképtelen háztartási gépeket, berendezéseket
Fotó: Pesti József

– Sokan éltek az ingyenes hulladékleadási lehetőséggel a településen – kezdte Huszár Arnold, Alattyán polgármestere. Ehhez az önkormányzat biztosította a zárt területet a polgármesteri hivatal udvarán, ahonnan a cég néhány nap múlva elszállítja az e-hulladékot.

– A lakosok részéről többen jelezték, hogy nincs szállításra alkalmas eszközük, ezért nem tudták leadni a berendezéseket, eszközöket. Ebben az önkormányzat nem tudott közreműködni, mert a község szállítójárművei foglaltak voltak. A következő alkalommal szeretnénk ezt is segíteni – tette hozzá a polgármester.

Jászjákóhalmán az önkormányzat néhány héttel ezelőtt először szervezett hasonló gyűjtési akciót, ami szintén népszerű volt a lakosság körében – mondta érdeklődésünkre Terjéki Tünde polgármester.

– Évente egyszer tartunk lomtalanítást a településen, de a hulladékfajtára vonatkozóan vannak megkötések. Ez többek között azt jelenti, hogy az elektromos és elektronikai berendezéseket nem szállítja el a szolgáltató. Sokan kérdezik, hogy hová helyezzék el ezeket az eszközöket. Erre adott lehetőséget az ingyenes lakossági e-hulladékgyűjtés, amihez helyet, felügyeletet biztosítottunk – mutatott rá.

A szervezett gyűjtési akciókon túl a lakosok a térségi kommunális közszolgáltatás keretei között a hulladékudvarokban és a jászteleki hulladéklerakóban is leadhatják az e-szemetet.

Több átvételi pontot működtet a szolgáltató a térségben

A Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. hulladékudvarain, Jászberényben, Jászárokszálláson és Hevesen többféle hulladékot átvesznek – éves szinten meghatározott mennyiségben. Az helyezheti itt el a szemetet, aki fizeti a hulladékszállítási díjat, nincs fennálló díjtartozása a szolgáltató felé, és megfelelő módon igazolja személyazonosságát, lakcímét. Éves szinten kétszáz kilogramm elektronikai hulladék adható le a hulladékudvarokban – tájékoztatott Hajdú László, a Regio-Kom Kft. ügyvezetője.

ozzátette: a törvényt és környezetet tisztelő állampolgárok minden hulladékuk elhelyezésére, mindenkor megtalálják a számukra megfelelő megoldást. Arról is kérdeztük, hogy mennyire élnek a hulladékudvar lehetőségeivel a lakosok.

– Azokon a településeken, ahol hulladékudvar működik, ott jól kihasználják. Ebben Jászárokszállás és Jászberény élen jár. A környező településekről már kevesebben visznek be hulladékot – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában