Beruházás

2021.03.06. 11:25

Kápolnával állítanak méltó emléket a kócsújfalui kitelepítetteknek

Országszerte főhajtással tisztelegtek a vörösterror áldozatai előtt a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján. Tiszafüred-Kócsújfalu számára kétszeresen keserű a történelem ezen fejezete, hiszen a település határában működött az egyik kényszermunkatábor.

Ujvári László

Minden esztendőben megemlékeznek a kócsújfalui kitelepítettekről a városrész kápolnaalapjánál

Fotó: Ujvári László

Hetvenegy évvel ezelőtt kezdődött a modern kori magyar történelem egyik legsötétebb fejezete. Ekkor gördültek ki az első gulágra tartó marhavagonok.

Minden év augusztusában menetrendszerűen kerül sor a kócsi kitelepítettek találkozójára, mikor a hortobágyi gulágra kényszerített családokra emlékeznek. A hagyományos alkalmat minden évben annál a kápolnaalapnál rendezik, mely egy évtizedekkel ezelőtti építkezés magányos hírmondójaként árválkodik Kócsújfalu közepén. Akkor nem sikerült megépíteni a hőn áhított imahelyet, mely méltó emléket állítana a kitelepített családok ezreinek.

Minden esztendőben megemlékeznek a kócsújfalui kitelepítettekről a városrész kápolnaalapjánál
Fotó: Ujvári László

Enyhítve az egyre égetőbb hiányosságot, még 2019-ben egy kopjafát állíttatott a helyhatóság, melyet a kunhegyesi fafaragó népi iparművész, Czupp Pál készített. Korábban azt is bejelentették, hogy a város forrást nyert a kócsi kápolna megépítésére. Hosszú bürokratikus folyamat és tervezés vette kezdetét, mely napjainkra a végéhez közeledik. Nemrég közölte a város önkormányzata, hogy napokon belül megkezdődik a munka, most már biztos, hogy lesz kápolna Kócsújfalun.

Azóta a város online felületein már látványterveket is közöltek, amit nagy örömmel fogadott a közvélemény. Bár van, aki szerint az 1994-ben tervezett imaház jobban illett volna a tájba, jobban kifejezi az emlékezést, az érintettek mégis örülnek annak, hogy végre előrelépés történt az ügyben.

A körülbelül kilencven négyzetméter alapterületű épületnek egy tizennégy méter magas tornya lesz.

A beruházás összköltsége ötvenmillió forint, ami a korábban elnyert pályázati forrásból és a kormány rendkívüli, tizenötmilliós támogatásából tevődik össze. A beruházásra a Tisza-tavi templomok útján II. elnevezésű projekt keretében nyílik lehetőség, melynek köszönhetően részleges állagmegóvás történt a két nagy belvárosi templomon is.

– Hasonló épület készül majd el a Hortobágy szélén, Kócsújfalun, mint a kenderes-bánhalmai kápolna – mutatott rá tájékoztatásában a helyhatóság. Aláhúzták: az emlékházként, és ezáltal turistalátványosságként is szolgáló épület külleme tükrözni fogja a római katolikus vallásra jellemző megjelenési formát. Kialakítanak egy előteret, mely a vallási épület központi tere lesz, innen lehet majd megközelíteni a sekrestyét, az akadálymentesített mellékhelyiséget és az épület szentélyének helyet adó hajó részét.

Az ingatlan teljes mértékben akadálymentesített lesz, ellátva kerttel és parkolókkal.

A kivitelezés hónapokat vesz igénybe, a kezdeti földmunkákat pedig az időjárás függvényében tudják végezni. A város célja, hogy így állítsanak méltó emléket az 1950 és 1953 közötti borzalmak áldozatainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában