kunszentmárton

2021.03.11. 14:00

Lakossági összefogás és több millió forint kellene a megoldáshoz

Nagy problémát okoznak a tiszazugi településeken elszaporodó galambok.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az önkormányzatok számtalan lehetőséget kipróbáltak már, de elűzni nem tudták a bosszúságot keltő madarakat. Kunszentmártonban szakemberek segítségét kérték, hogy állatbarát megoldást találhassanak.

Az elszaporodott galambok kérdésének megoldásában a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítványtól kértek segítséget Kunszentmártonban.

A szakemberek tájékoztatása szerint az összes gócpontot fel kellene számolni ahhoz, hogy megoldódjon a kialakult, kellemetlen helyzet.

Több ezer madár kering a település különböző pontjain. A városháza környékén, a templom tetején, de még a lakótelepen is szívesen tanyáznak.

– Lakossági összefogásra van szükség. Az ajánlott állatbarát lehetőség szerint etetőanyaggal a kijelölt pontokra szoktatnák a madarakat, ahol később csapdákat állítanak majd fel, és gondoskodnak a befogásról is – vázolta az egyik javaslatot Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere. A parlagi galamboknak az elszállítás után gazdát keresnek, a galambászok ugyanis tenyésztésre keresik azokat.

– Van másik megoldás is, ami az Európai Unió által engedélyezett. Amint lehetséges, a vállalkozás képviselőit terepszemlére hívjuk. A meddőséget okozó szert kukoricaszembe fecskendezik. Az előzetes információk szerint etetőhelyet kell kialakítani, és márciustól az év végéig folyamatosan biztosítani kell az anyagot, ez igen költséges megoldásnak tűnik, bár az előbbi sem olcsó. Vélhetően milliókat kell majd áldozni a célra – fejtette ki.

A város vezetője hozzátette, amint a járványhelyzet engedi, közmeghallgatást szerveznek a témában, ahol tájékoztatják a lehetőségekről a lakosokat is, felhívva a figyelmüket, hogy összefogás nélkül nem lehet eredményt elérni.

Martfűn újabb és újabb módszerekkel kísérletezte

A növényolajgyár környékén könnyen találnak táplálékot a galambok, napközben a martfűi városháza vagy éppen a posta épületének tetejét választják pihenésre. Az elűzés érdekében először tüskékkel próbálkoztak, majd hangriasztót szereltek fel. – A jelzésre felkapják a fejüket, mennek egy kört és visszaülnek. Mivel a tetőre felhelyezett napelemek hatékonyságát is rontják, így azok szerkezetét is körbevettük, hogy ne fészkelhessenek oda. Egyelőre viszont nem találjuk a hosszú távú megoldást – részletezte dr. Papp Antal polgármester, aki hozzátette, a befogásukhoz le kellene szoktatni a madarakat a tetőről, akkor csapdákkal be lehetne gyűjteni őket. Ez viszont igen költséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában