Galériával

2021.03.05. 17:25

Lángok martaléka lett az angol Alen jászszentandrási tanyája

Drámai pillanatokat élt át szerda éjjel a jászszentandrási tanyavilágban élő Alen Brian Wotton. Az angol származású nyugdíjas férfi otthonában tűz ütött ki, aminek következtében a ház szinte teljesen megsemmisült. Telefonja is bennégett, ezért nem tudott segítséget hívni. Alen az autójába menekült és onnan nézte végig, ahogy mindene a tűz martalékává válik. Segítő szándékú ismerősei nem hagyták magára a krízishelyzetbe került férfit, adománygyűjtésbe kezdtek.

Illés Anita

Fotó: Picasa

Szénné égett gerendák, kormos falak meredeznek az Elsősori út mentén található tanyán. A levegőben füstszag terjengett, amikor a szörnyű tűzeset után egy nappal a helyszínen jártunk.

– Lakhatatlanná vált Alen háza. Mindene, a bútorai, a használati eszközei, a ruhái és a megtakarítása is odaveszett a tűzben – kezdte Kovács Mónika, a Jászszentandrási Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, aki a közösségi oldalon tett közzé felhívást Alen Brian Wotton megsegítésére. Ottjártunkkor folyamatosan csörgött Mónika telefonja, az ország minden részéről érkeztek a különböző felajánlások.

– Alen nagyon jó ember, barátságos és segítőkész. Hetvennyolc éves, angol származású, egyedül él a tanyavilágban. A legendás angol humor még ebben a nehéz élethelyzetben sem hagyta el. Helyi barátai fogadták be néhány napra. Szeretnénk neki segíteni, ezért tettem közzé a felhívást – mondta az önkéntes tűzoltó. Miközben Mónikával beszélgettünk, megérkezett Alen és elmesélte hírportálunknak, hogy mit élt át szerda éjjel.

– Este tíz óra körül a nagyszobában olvastam, amikor erős füstszag csapott meg. Először arra gondoltam, hogy biztosan kintről jön a füst. Kinyitottam a bejárati ajtót, hogy szétnézzek. Erre hirtelen a cserépkályha felől lángok csaptak fel. Természetesen nagyon megijedtem és kimentem – idézte fel Alen.

– Szerettem volna visszamenni a telefonomért, hogy segítséget tudjak hívni, de már nem tudtam bemenni a házba. Ahogy az ajtó felé közeledtem olyan volt, mintha a szél erősen felém fújta volna a tüzet. Forróságot éreztem, az arcom és a kezem egy kicsit megsérült. Csak azt láttam, hogy lángol minden, nem tudok ellene tenni – mondta.

Az udvaron álló autóba próbált menekülni, de a slusszkulcs is bennégett a házban.

– Betörtem az autó ablakát és bebújtam, onnan néztem végig, hogy minden porig ég. Nagyon hideg volt kint, fáztam, nem aludtam egy percet sem. Csak arra tudtam gondolni, hogy ez soha ne történjen meg újra – tette hozzá. A kora reggeli órákban gyalog indult el a tanyáról a falu felé. A határban egy jó ismerőse talált rá sokkos állapotban és azonnal felajánlotta segítségét. Kórházba vitték, ruhát, meleg ételt és szállást adtak a bajba került nyugdíjasnak.

Adománygyűjtést indítottak

Alen Brian Wotton egyedül él Jászszentandráson, magyarul nem beszél, senkire nem tud számítani, ezért adománygyűjtést szerveztek számára. Bútorai, ruhái, használati eszközei és megtakarított pénze is odaveszett a tűzben. Ideiglenes lakhatását ismerősei segítségével oldották meg.

Ha segíteni szeretne a nehéz helyzetbe került Alen Brian Wottonnak, az alábbi számlaszámon teheti meg: OTP 11773456-02183644-00000000.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában