Tisza-mente

2021.03.09. 11:30

Még mindig reklamálják a radarozás tilalmát

Az elmúlt év elején vezették be a Tiszán a halradaros horgászat egész éves tilalmát. A szonáros horgászat ezt megelőzően időszakosan volt tiltott.

Kovács Berta

A szigorítást az érintett horgászok nem fogadták jól, a folyót hasznosító Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) februári gyűlésén is hangos vitákat generált ez a döntés.

Donkó Péter, a KTVHESZ titkárától megtudtuk, e szigorításba sokan azóta sem nyugodtak bele, még idén is sokan támadják emiatt a horgászszervezetet.

– A halradar használatának egész éves tiltásának bevezetését nem a szövetség kezdeményezte, mi csak a november 1. és március 15. közötti időszakban, a vermelő halak védelme érdekében tartottuk szükségesnek – hangsúlyozta ismételten a titkár.

– Ezt a kormányhivatal írta elő határozatában, a természetvédelmi oltalom alá eső vízterületeken. Múlt évi gyűlésünkön az enyhítésre vonatkozó javaslatokat elküldtük a kormányhivatal illetékes főosztályának, de nem változtattak a döntésükön. A MOHOSZ-tól is kértünk segítséget, ők jogszabályi változást kezdeményeztek a szonárhasználattal kapcsolatban, de úgy tudjuk, nem sikerült jogszabályi változást elérni. Próbálunk még lépéseket tenni ez ügyben, bár kétséges az eredmény, figyelembe kell venni, hogy a Tisza a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet része, jelentős természeti értékekkel – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában