Megérkezett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei patikákba a favipiravir

Lerövidíti és enyhíti a koronavírus tüneteit a betegség korai szakaszában az az antivirális készítmény, melyekből a napokban szállítottak ki húszezer darabot az ország, így a megye gyógyszertáraiba is. A favipiravir egy március negyedikei miniszteri döntés értelmében recept alapján, térítésmentesen váltható ki a gyógyszertárakban.

Molnár-Révész Erika

A szolnoki Korona Patikába is megérkezett a gyógyszer – mutatja Kosina Andrea asszisztens

Fotó: Nagy Balázs

– Négy doboz favipiravirt rendeltünk ide, szerdán meg is érkezett a szállítmány – mondta dr. Kátai Irén, a karcagi Berek Patika tulajdonosa. A szakgyógyszerész hozzátette, egyelőre Karcagon nem, de két fiókgyógyszertárukban már váltottak ki a készítményből.

– Ez egy vírusellenes, favipiravir hatóanyagú gyógyszer, melyet eredetileg az influenzavírus ellen fejlesztettek ki, de a vizsgálatok során a koronavírus ellen is hatékonynak bizonyult. Tavaly már kórházakban alkalmazták, márciustól pedig a háziorvos is felírhatja, a patikákban ingyenesen kiváltható – tájékoztatott a karcagi szakember.

A szolnoki Korona Patikába is megérkezett már a favipiravir, összesen tíz dobozzal rendeltek. Nyitrai Kálmánné patikavezető elmondta, egyet már ki is váltott egy hozzátartozó.

Törökszentmiklóson is kiváltható már a gyógyszer. Az egyik megkérdezett gyógyszertár tizenegy darabot rendelt, eddig még senki nem váltotta ki a készítményt.

– Még nem írtam fel favipiravirt, hiszen még csak nemrég óta lehet, illetve nem könnyű eltalálni azt az időszakot, amikor még hatékonyan alkalmazható – válaszolta kérdésünkre dr. Hoksári László. A szolnoki háziorvos elmondta, teszttel igazolt fertőzöttnek írhatja fel a készítményt, enyhe-közepesen súlyos állapot esetén.

– A készítmény szedésének az első napokban van értelme. Sokan akkor még nem veszik komolyan a tüneteket, és ameddig letesztelik az illetőt, addig is telhet az idő. Az azonban biztos, hogy mivel egyre inkább növekszik a fertőzöttek száma, egyre több gyorsteszt lesz pozitív, így hamarabb elkezdődhet majd a gyógyszeres kezelés – mondta. Hozzátette, a koronavírus brit mutánsa gyorsabban terjed, és egyre több fiatalt fertőz meg.

A szolnoki Korona Patikába is megérkezett a gyógyszer – mutatja Kosina Andrea asszisztens
Fotó: Nagy Balázs

– Nekem is volt egy harmincas éveiben járó betegem, aki kétoldali tüdőgyulladással került kórházba, de szerencsére szteroidos kezelés mellett végül kiengedték, már jobban is van azóta. Ha időben elkezdhettük volna nála a favipiraviros kezelést, akkor ez valószínűleg nem lett volna ilyen súlyos. A készítmény lerövidíti és enyhíti a betegség lefolyását, a tabletták két-három nap alatt kipusztítják a vírust a szervezetből – magyarázta a szakember.

Az, hogy az eddig csak kórházi körülmények között alkalmazható gyógyszert már háziorvos is felírhatja, segíthet megakadályozni a kórházak túlterheltségét.

Csak kellő odafigyeléssel használható a készítmény, kismamák például egyáltalán nem is szedhetik

Mint szinte minden receptre felírható készítmény esetében, a favipiravirnál is előfordulhat mellékhatás, illetve vannak kizáró tényezők is a használatára.

– Az egyik legfontosabb, hogy várandósak nem szedhetik, hiszen magzatkárosító lehet, sőt, akár az ivarszervekben lévő sejtekre is hatással lehet. Vagyis, nagyon fontos, hogy a szedése alatt és még utána is egy ideig a páciensek és a partnerek védekezzenek az együttlétek során – hangsúlyozta dr. Hoksári László szolnoki háziorvos. Mint elmondta, mellékhatásként előfordulhat hányinger és hányás is, ezek azonban elhanyagolható tünetek a vírus okozta súlyos szövődményekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában