Statisztika

2021.03.17. 07:00

Tavaly hétmillió forint bírságot szabtak ki a Jászkunságban

Az előző évhez képest tavaly csökkent a munkabalesetek száma a megyében. Térségünkben 2020-ban ötvenhárommal kevesebb esetet jelentettek, mint egy évvel korábban. Ebben közrejátszik az is, hogy a vírushelyzet miatt hosszabb-rövidebb időre több cégnél is leállt a termelés. Ugyanakkor tavaly ismét történtek halálos balesetek is.

Kovács Berta

A munkahelyi balesetek döntő többsége a gépiparhoz köthető

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése alapján múlt évben összesen 20 366 munkabaleset történt az országban, ebből 891 megyénkben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy míg 2019-ben 944 baleset volt térségünkben, addig 2020-ban 891 ilyen esetet jegyeztek fel, közülük hat végződött halállal.

A balesetek negyvenkettő százaléka a Szolnoki, huszonhat százaléka a Jászberényi Járásban következett be. Törökszentmiklós és térségében az esetek tíz, Karcag és térségében pedig nyolc százaléka történt.

A legtöbb munkahelyi baleset a gépiparhoz köthető, ahol 357 esetet regisztráltak.

A legnagyobb arányban a feldolgozóiparban, illetve a szállítás, raktározás, posta és távközlés területén fordultak elő. Ezeket a kereskedelem és az igazgatás-oktatás, az egészségügy és szociális ellátás, az építőipar, a mezőgazdaság, a szálláshely-vendéglátás, a nyomozási-biztonsági tevékenység, valamint a pénzügyi terület követte.

A munkahelyi balesetek döntő többsége a gépiparhoz köthető
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Nem történt munkahelyi baleset bányászati és háztartási tevékenységek terén, míg egyéb ágazatokban 59 esetet regisztráltak, adta hírül a megyei kormányhivatal. A 891 munkahelyi balesetben 622 férfi és 269 nő sérült meg, tették hozzá.

Tavaly kilenc alkalommal, összesen 6,8 millió forint értékben kellett kiszabni munkavédelmi bírságot.

– Örvendetes, hogy az előző évhez képest csökkent a munkabalesetek száma, de az szörnyű, hogy ismét történt hat halálos baleset – nyilatkozta dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei elnöke.

– Az meglepő, hogy a Szolnoki Járásban volt a legtöbb eset, hiszen itt sok a multi cég, ők pedig odafigyelnek arra, hogy a biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítsák, szigorúan megkövetelik a munkavédelmi eszközök használatát. Ez persze a Jászberényi Járásban működő multikra is igaz.

– Az, hogy a gépiparban történt a legtöbb baleset, az ágazat jellegéből is adódik. Arra kell fókuszálni, hogyan lehet az ilyen eseteket elkerülni. Ha mégis bekövetkezik munkahelyi baleset, nagyon alaposan ki kell vizsgálni, az kinek a hibájából történt.

Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gépiparban történt legnagyobb számú balesettel kapcsolatban elmondta, az esetek legnagyobb része a technológiához köthető.

– Jellemző például, hogy a kevésbé korszerű kétkezes gépeket, például élhajlítót, egykezessé teszik, és míg egyik kezükkel a gépet kapcsolják, a másikkal a munkadarabot mozgatják.

– Ezzel a dolgozó időt spórol és növeli a termelékenységet, de megvan a kockázata, hiszen itt nagyon rövid idő áll rendelkezésre, hogy a kezét elvegye onnan, és kis késlekedés is súlyos balesetet eredményezhet – mutatott rá a kamara elnöke.

– Látni kell, hogy sok területen még ma is csak formális a munkavédelmi oktatás. Pedig nagyon fontos, hogy képezzék a dolgozókat, és tudatosítani kell bennük, hogy saját biztonságukért ők maguk is felelnek. Többfelé azonban még túl lezseren kezelik ezt a témát.

A gyakori személycserék csökkentik a biztonságot

Dr. Sziráki András hangsúlyozta, a munkabalesetek számában vezető Szolnoki és Jászberényi Járásban működő cégek műszaki felszereltsége egyformán magas szintű. Ebben nincs különbség közöttük.

– Ugyanakkor közrejátszhat a balesetek számának alakulásában a magas fluktuáció is – vélekedett a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

– Egy cégvezetőtől hallottam, hogy náluk évente kétszer, háromszor is kicserélődik lényegében a teljes létszám. Ennek persze az az egyik velejárója, hogy ilyenkor nem tud kialakulni a sokéves rutin, a gyakorlat során kialakult munkabiztonság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában