Szolnok / Galériával

2021.04.04. 06:58

Fejlesztések teszik boldogabbá az állatotthon lakóinak életét

Tavaly év elején született önkormányzati döntés arról, hogy az ebrendészeti feladatokat az NHSZ Zounok Zrt. látja el, melyet előzőekben a Szolnoki Városi Állatotthon Alapítvány végzett. Az átalakításról Lits László, a társaság ügyvezető igazgatója mesélt hírportálunknak.

Köllő Judit

Forrás: Beküldött fotó

Ezen döntést követően indult el mindkét területen egy nagyobb mértékű beruházás, mely nemcsak a kötelező feladatellátásnak kívánt megfelelni, hanem európai szintűvé tette az állatvédelmet, állattartást és az azt segítő infrastruktúrát. Szerencsére a városvezetésben sokan nagy állatbarátok, így maga Szalay Ferenc polgármester is, akinek a támogatása nélkül a beruházások nem jöhettek volna létre.

Az alapfeladat-ellátás a város területén levő kóbor kutyák befogását jelenti, melyek bekerülnek az újonnan kialakított gyepmesteri telep kenneljeibe, tizennégy napos karanténba. A megfelelő orvosi ellátás, a csip behelyezése és a karanténidőszak letelte után kerülnek át a Városi Állatotthon Alapítványhoz gazdásításra.

A tartási körülmények is teljes mértékben megfelelnek az elvárt európai színvonalnak az új 14 kennellel, 54 rágcsabiztos és szigetelt kutyaházzal, valamint a kölyök kutyák számára biztosított fűthető babaházzal. A legyengült, sovány befogott kutyusoknak a téli időszakra az otthon biztosítani tud infrafűtéses kutyaházakat.

Nagyon fontos, hogy az állatok ellátását egy új szemléletű gyepmesteri és gondozói csapat vette át, akik nélkül a sikeres gazdásítás lehetetlen lenne. Ma már a kutyusok társállatok, családtagok, így ezzel a szemlélettel és szeretettel kezelik, szocializálják őket, hogy a leendő gazdiknál számukra is egy új, boldog élet kezdődhessen. Ezt segíti a kialakított négy futtató, melyből egy agilitypálya is.

– Nagyon fontos az önismeret, mielőtt bármilyen állatot választunk az otthonunkba – folytatja Lits László.

– Az állatok ugyanolyan érző és szeretetre vágyó lények, mint mi, emberek. Amikor kutyust szeretnénk örökbe fogadni, figyelemmel kell lenni arra, hogy legalább tíz-tizenöt évre hozunk döntést. Ezen nem csak a felelősséget kell érteni, hanem átgondolni azt a kötöttséget és anyagi ráfordítást is, ami ezzel jár.

Az ebek ugyanúgy sokfélék, mint mi, emberek, lehetnek sportosak, lustábbak, de mindezek mellett meg kell teremtetünk a fajtának megfelelő életkörülményeket is. Az ebben való tájékozódást segítjük a weboldalunkon megtalálható részletes információkkal, hogy mindenki megelégedésére találjon egymásra a megfelelő gazdi és kutya.

Ezzel két életet mentünk, mert a kivitt kutyus helyére egy új gazdátlan kerülhet.

Az állatotthon feladatának tekinti a szemléletformálást is, hogy a jövőben megelőzhető legyen a nem megfelelő állattartás, illetve elkerülhető legyen a ma még oly gyakori állatkínzás is. Ezért jelenleg az általános iskolákban rendhagyó osztályfőnöki órák keretében tartunk előadásokat a felelősségteljes és tudatos állattartásról. Ennek nagyon fontos és elválaszthatatlan része a környezetvédelem, melyre szintén felhívjuk a gyermekek figyelmét, hiszen ez az ő jövőjük része is – fogalmazott Lits László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában