Munkaerőpiac

2021.04.25. 07:00

Megyénkben is megnehezítette az elhelyezkedést a járvány

A 2020-as év utolsó negyedévében megyénkben az országos átlagnál magasabb volt a munkanélküliségi ráta, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Fókuszban a megyék” című kiadványából.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Szűkebb hazánkban a munkanélküliségi ráta 7,2 százalékot ért el, míg az országos átlag 4,2 százalék volt. Ez az arány egyébként 2,5 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbi értéket.

A múlt év utolsó negyedévében megyénkben a 15–74 éves korosztály 61,9 százaléka tartozott a gazdaságilag aktívak közé, ez 170 ezer főt jelent. Az aktivitási arány 3,1 százalékponttal maradt el az országos átlagtól. A munkaerőpiacon 158 ezer fő foglalkoztatottként, 12 ezer munkanélküliként jelent meg.

A KSH adatai is azt mutatják, hogy a járvány következtében csökkent a foglalkoztatottak száma, ezzel együtt nőtt a munkanélkülieké 2019 negyedik negyedévéhez képest. A foglalkoztatottak száma az országosnál nagyobb mértékben csökkent, a munkanélkülieké pedig jobban emelkedett.

A foglalkoztatási ráta 57,5 százalékot tett ki. Összesen 105 ezer fő volt inaktív, 2,8 százalékkal többen, mint 2019 hasonló időszakában.

A KSH-információk szerint e növekedést részben az okozta, hogy a munkahelyüket elvesztettek túlnyomó többsége – a személyes kontaktus elkerülése és a járvány következtében kialakult gazdasági helyzet miatt – nem tudott aktívan munkát keresni és/vagy két héten belül munkába állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában