Jászkunság

2021.04.20. 13:58

Tavasszal a legtöbbször traktort előzve baleseteznek a sofőrök

Tavasszal, ahogy az időjárás engedi, beindulnak a munkák a földeken. A közutakon ilyenkor nagy számban jelennek meg a különféle mezőgazdasági gépek. Ez sajnos azt vonja maga után, hogy akár vezetőjük, akár a közlekedés többi résztvevőinek hibájából, de részesei lehetnek baleseteknek, balesetveszélyes helyzeteknek.

Kovács Berta

Novemberben személyautó ütközött traktorral a 442-es számú főúton, Kunszentmárton határában

Fotó: Donka Ferenc

Mivel a rendőrségnek nincs olyan adatsora, ami kimondottan a mezőgazdasági járművek baleseteit tartja számon, az agroinform.hu portál az olvasói körében végzett felmérést a témában. A válaszokból az derült ki, hogy a legtöbbször (az esetek hetvenhárom százalékában) balesetekben részt vevő mezőgazdasági jármű a traktor. A karambolok hatvannégy százalékában nem történt személyi sérülés.

A kiváltó okok között leggyakrabban a nem megfelelően megválasztott sebesség szerepelt, ami a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzéséből fakadt.

De mik a tapasztalatai a megyei gazdáknak és közlekedőknek?

Farkas Gábornak a földútról a közútra felhajtó traktorokkal voltak már rossz élményei. – Alkonyatkor némelyek nagyon sietnek, nem néznek kellően körül, csak egyszerűen felkanyarodnak az útra – vetette fel Gábor. – Volt, hogy majdnem ütköztünk, jött a monstrum egy ideig párhuzamosan velem a szántás szélén, majd hirtelen elém vágott. Nem néznek szét, rutinból vezetnek, biztos amiatt, hogy az említett szakaszon gyér az autóforgalom.

Novemberben személyautó ütközött traktorral a 442-es számú főúton, Kunszentmárton határában
Fotó: Donka Ferenc

Vizi László gazdálkodó olyan balesetveszélyes helyzetet említett, mikor a gazda egyik földterületről átmegy a másikra, rövid a távolság, ezért a nagy szélességű vetőgépet nem csukja össze arra a kis időre. – Másik veszélyes szituáció, ha nem megfelelően rögzítik a szállítmányt, és leesik menet közben a bála. Egy ilyen körbála 3–4 mázsa súlyú, ami jelentős kárt tud tenni egy autóban.

Bodó Józsefnek zártkertje van, a terület mellett mezőgazdasági földek. – Tavaly úgy csúsztam el a kismotorral, hogy egy előttem haladó traktor utánfutójáról szóródott a kukorica, és ráfutottam egy ilyen kis kupacra. Gyakran hullajtanak el egyébként más terményt is. Van, aki szokta is ilyenkor szedegetni, főleg a napraforgófejeket, és ez is veszélyes, hiszen a kocsiúton bogarászó emberekre nem számíthat minden autós.

– Olyan is gyakori, hogy a vonuló munkagépeket előzgetik, de nagy a szembejövő forgalom, és nincs türelmük, így a gázba taposva bevágódnak az előttük haladó két nagy gép közé. Ott a gond, ha már van autó közöttük, amit nem látnak, és nekik ezáltal nem jut elég hely. Láttam már pár ehhez hasonló ütközést – mesélte a hobbikertész.

– A mezőgazdasági gépek lassú járművek, kilencven százalékuk megkülönböztető jelzést, villogó sárga fényt használ – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

– A közúton közlekedő traktorok, vontatók, szállítóeszközök megfelelő műszaki állapotban vannak, rendelkeznek műszaki vizsgával, minden olyan papírral, ami szükséges ahhoz, hogy a forgalomban biztonságosan részt vegyenek. Az agráriumban dolgozó traktorosok és munkagépet vezetők megfelelő jogosítvány birtokában vezetnek.

A kamara évente több alkalommal tart számukra tájékoztatást, a rendőrségi baleseti tapasztalatokhoz igazítva.

– A mezőgazdasági gépeket érintő balesetek száma megyei szinten is egyre csökken. Nyilván, előfordulnak felelőtlen vezetésből adódó balesetek, és nem feltétlenül a gazdák hibájából. Előfordul, hogy nem mindenki tartja be a KRESZ-szabályokat, például a lassú járművet meggondolatlanul előzik, vagy széles járművel, kombájnnal akadályozzák a forgalmat – fejtette ki a megyei NAK-elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában