létszámkorlát

2021.05.12. 06:55

A Jászkunságban is sorra nyílnak a strandok, de van, ahol még várnak

Megyénkben is akadnak fürdők, melyek már május elején megnyitották kapuikat, egyes helyek látogathatóságára viszont még júniusig várni kell. Az első tapasztalatok alapján a vendégek elővigyázatosak, nem rohamozták meg a medencéket. Az üzemeltetőnek létszámkorlát mellett, a plusz fertőtlenítésekre, takarításra is figyelni kell.

Munkatársainktól

Kovács András és felesége, Kovács Andrásné elsők között látogattak el az újranyitott martfűi fürdőbe. Még nincs tumultus a medencékben

Fotó: Nagy Balázs

Eddig csak a gyógyászati kezelések és az igazolt sportolók edzései miatt töltötték fel a medencéket Martfűn.

– Sejteni lehetett a nyitás időpontját, az előírásoknak megfelelően, időben levettük és bevizsgáltattuk a vízmintát, így május első hétvégéjére bővíthettünk a szolgáltatásainkat, de még így sem teljes a kör – tájékoztatta hírportálunkat Tomasovszky László, a Martfű Termál Spa vezetője.

A termálvízben ülőknek is tartaniuk kell a távolságot

A rossz idő miatt az első napokban az ilyen időszakban megszokotthoz képest kevesebben indultak a fürdőkbe, érezhetően elővigyázatosabbak is az emberek.

– Még a strandolni vágyók is bátortalanok, a védettségi igazolványhoz kötött beléptetés kapcsán több feszültségre számítottunk, de végül mindenki megértette a szabályozást. Az egyikőjük például plasztikkártya híján az oltást bizonyító orvosi papírját mutatta a recepción, ezzel sajnos nem tudtuk beengedni, így a négyfős társaság továbbállt… – mesélte tapasztalatait.

A jelenlegi szabályozások terhet jelentenek az üzemeltetőnek, a plusz takarításokra, fertőtlenítésekre, a maszkviselés betartására is figyelni kell a létszámkorlát mellett.

– A belépéskor lázat mérünk, és a vendégek száma is korlátozott. A medencékben a nem egy háztartásban élők között meg kell tartani a másfél méteres távolságot

– fejtette ki az életbe lépett, szigorú szabályozás részleteit Tomasovszky László.

Mivel üzemszerűen megnyílt a fürdő, így a tavaly bevezetett fokozott vízfertőtlenítő eljárást folytatják Martfűn.

Tartottak a konfliktusoktól a szigorú beléptetés miatt

Varga Attila, Cserkeszőlő polgármestere még április végén tette közzé a település közösségi oldalán, hogy amennyiben a jogszabályok lehetővé teszik, május 3-án, hétfőn nyitják meg a fürdő és gyógyászati központ kapuit. Arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a gyógyvizes, kültéri élmény- és a kültéri gyermekmedence mellett a beltéri gyógymedencéket is használhatják a vendégeik.

Nagyon sokan várták a nyitást, ezzel együtt óvatosan indult meg a forgalom a Túrkeve Termál- és Élményfürdőben.

– Egyelőre megfontoltak a vendégeink, amit természetesen megértünk, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztonságban fürdőzhessenek nálunk. Minden előírást betartunk és betartatunk – mondta el a nyitás után néhány nappal Hegyi Csaba. A fürdőigazgató hozzátette, tartottak attól, hogy a pénztárnál lehetnek majd konfliktusok az igazolványok bemutatásakor, de szerencsére ilyen még nem történt.

– Annál több negatív hozzászólást kapunk a közösségi oldalon a kártyához kötött beléptetéssel kapcsolatban sajnos – tette hozzá Hegyi Csaba.

A termálfürdőben egyébként számos felújítást hajtottak végre a kényszerbezárás idején, így több új elemmel is gazdagodott a létesítmény. A vezetőség reméli, hogy ezek is vonzóak lesznek a vendégek számára.

– Mindezeken túl apró gesztusként szeretnénk felajánlani a kisújszállásiaknak és a mezőtúriaknak, hogy a túrkevei lakosokhoz hasonlóan ők is kedvezményesen látogathatják a fürdőnket, amíg városukban ezt nem tehetik meg – tette hozzá az ügyvezető.

Fokozatosan, ütemezve töltik fel a medencéket

Mezőtúron eddig az igazolt sportolók látogathatták a strandfürdőt, tegnaptól azonban megnyitották minden, védettségi igazolvánnyal rendelkező vendég előtt is a kapukat.

– A biztonsági előírások betartásával várjuk a vendégeinket – mondta el Pappné Juhász Emília, a strandot üzemeltető Mezőtúri Intézményellátó és Ingatlankezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Berekfürdőn múlt péntekre tűzték ki a nyitás időpontját.

– A gyógy- és strandfürdő pénteken nyitotta meg a kapuit.

– Első ütemben a kék csempés medence és a fedett rész medencéi használhatóak, a többi, zömmel kültéri megnyitására fokozatosan kerül sor. A teljes fürdő és kemping megnyitása terveink szerint május 20-án várható – tudtuk meg Hosszu Andrástól, a Berek-Víz Kft. ügyvezető igazgatójától.

A karcagi Akácliget Gyógy- és Strandfürdő már május 8-tól – a járványügyi intézkedéseket betartva – várja a látogatókat. A nyitás itt is fokozatos, először a Gyógy I., a Gyógy II. és a Gyógy III. medence, valamint a wellnessrészleg várta a fürdőzni vágyó vendégeket. A fedett medencetérben lévő uszoda, tanuszoda és kétterű termálmedence szombattól fogadja majd az úszás kedvelőit, a gyermekmedence pedig május 22-től várja a csöppségeket.

Kovács András és felesége, Kovács Andrásné elsők között látogattak el az újranyitott martfűi fürdőbe. Még nincs tumultus a medencékben
Fotó: Nagy Balázs

Néhány üzemeltető csak későbbi nyitást tervez

Tiszaföldváron a közelgő hétvégét szemelték ki a kapuk kitárására. Már most nagy az érdeklődés, sok fürdőzőre számítanak. A medencejavítási munkálatok egy részét még be kell fejezni, és a víz mintavételezésére, engedélyezésére is várni kell – tudtuk meg Tóth Jánostól, a Tiszaföldvári Gyógyfürdő és Kemping vezetőjétől.

Az önkormányzat döntése alapján június elsején nyithat a Törökszentmiklósi Városi Strandfürdő és Kemping – ha a járványhelyzet és az azzal kapcsolatos rendelkezések is lehetővé teszik majd.

– A téli üzem a hatósági előírások függvényében május hatodikán folytatódhatott. A fürdő már elvégezte a szokásos karbantartási munkálatokat a medencéknél, a gépészet terén és a szociális helyiségekben. Emellett egy háromzuhanyzós blokkot teljesen felújítottunk – tájékoztatta hírportálunkat Róth Ervin, a strandot működtető Törökszentmiklósi Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásait a fürdő maximálisan betartja és betartatja, mind a higiéniai, mind a tájékoztatás és veszélyhelyzeti intézkedések területén.

– Bízom benne, hogy a hazai turisták és a fürdővendégek nagy számban keresik fel ebben a szezonban is a strandunkat és kempingünket. Adottságaink kiválóak a nyugodt, természet közeli pihenéshez. Remélem, szép számmal lesznek családi, baráti, céges, közösségi programok, ahogy évek óta növekszik az igény az ilyen rendezvényekre – mondta a várt szezonról az ügyvezető.

Egészen a nyári szünetig várnak a kisújszállási Kumániába

A kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdő várhatóan június közepén nyitja meg újra kapuit. A tervek szerint akkor már a hét meglévő mellett már egy új kültéri termálmedence is várja majd a vendégeket.

– Addig a gyógyászaton szakrendelésekkel, gyógykezelésekkel, wellness-szolgáltatásokkal szolgáljuk ki a látogatókat – tudtuk meg Kecze Mátyástól, a Kumánia Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatójától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában