kocsifecskendő

2021.05.21. 07:00

Felújítják Túrkeve egyik turisztikai látványosságát

A rekonstrukció nem várhat.

Rimóczi Ágnes

Az első lépés a kerekek cseréje lenne, mutatja Sörös Tibor tűzoltóparancsnok

Fotó: Mészáros János

A Túrkevei Mentő és Tűzoltó Egyesület felújítaná a laktanya előtti kocsifecskendőjét. A több mint tíz esztendővel ezelőtt kiállított, idegenforgalmi látványosságként is szolgáló műemlék állapota annyira megromlott, hogy a felújítása nem halogatható.

– Számtalan kellemes pillanatot szerzett az elmúlt évek során. Fényképezik városunk vidéki és külföldi vendégei, gyermekekkel sétáló szülők, óvodás és iskolás csoportok. Az idei évben településünk szervezett tűzvédelmének 130 éves évfordulóját ünnepeljük, mely alkalom még inkább ösztönöz bennünket arra, hogy elődeink hagyatékát méltóképp őrizzük, felújítsuk ezt a kocsit – mondta el Sörös Tibor.

A tűzoltóparancsnok beszámolt arról, hogy a közelmúltban egy állványt készítettek alá, hogy a kerekek terhelését megszüntessék, de sajnos már késő volt.

– Éppen ezért a felújítás első lépése négy darab kocsikerék beszerzése. Ebben kérünk segítséget, ha valaki tud fészerben, padláson használaton kívüli kerekekről, értesítsenek bennünket. Új kerekeket készíttetni a magas költségek miatt sajnos nem áll módunkban – tette hozzá Sörös Tibor.

Az első lépés a kerekek cseréje lenne, mutatja Sörös Tibor tűzoltóparancsnok
Fotó: Mészáros János

Amennyiben sikerül szerezni kerekeket, a kocsit leemelik a talapzatról, s szét-, majd összeszerelése után lefestve, új ülőkével, ládával kerülne vissza helyére.

– Szeretnénk a fecskendő alá egy beton felületet készíteni, valamint a lehetőségek keretében egy féltetőt kialakítani a műemlék fölé, hogy hosszú éveken keresztül tovább díszíthesse főutcánkat – számolt be a tervekről Sörös Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában