JÁSZKUNSÁG

2021.05.17. 13:55

Nyelviskolák: számottevően csökkent a tanulók száma

A koronavírus-járvány idején kiváltképp előtérbe került az internetes felületeken történő oktatás szerepe. Nincs ez másként a nyelviskolákban sem, ahol a tanítás jobb híján szintén a virtuális világba költözött. Körképünkben egyebek mellett arra kerestük a választ, hogy mik a térségi nyelviskolák tapasztalatai az online képzési formával kapcsolatban.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Csökkent a nyelvtanulóink és a cégeknél korábban indított nyelvi csoportjaink száma, melynek elsősorban technikai akadály az oka. De nem a nyelviskola, hanem többnyire a partner részéről – avatott be a részletekbe a szolnoki AD Nyelviskola és Képzési Központ iskolavezetője.

Bodáné Molnár Júlia kiemelte, a magánszemélyeknél időnként a technikai adottságok nem megfelelőek az online órákhoz, a munkahelyi képzéseknél pedig néhány cégnél nem szívesen engedik össze a különböző részlegekről a nyelvtanulókat egy terembe.

– Van, ahol ezt sikerült megoldani, és van, ahol várjuk a pandémia lecsengését – tette hozzá a felnőttképzési szakértő. Bodáné Molnár Júlia szerint változó, hogy ki melyik képzési módot kedveli jobban.

Mint mondta, a távolabb lakó tizenévesek közül van, aki tavaly tavasz óta online tanul, mert kényelmesebb így.

Amikor azonban lehetőség van kontaktórák tartására, a többség azt választja...

Kedvelik a kiscsoportos foglalkozásokat

– A biztonságos környezetben, a szabályok betartásával megtartott egyéni vagy kiscsoportos óráknak más az atmosz­férája, valóban jobban kedveli azokat tanulóink többsége – tudtuk meg a szakembertől.

A járványügyi korlátozások miatt Jászberényben is a virtuális térbe szorult a nyelvoktatás. A Der Die Das Nyelviskolában sem volt idő a töprengésre, egyik napról a másikra át kellett térni az online oktatásra.

– Az azonnali átállást csapatunk lehetőségként élte meg.

– Az újratervezés, alkalmazkodás általános érvényű jelenségek egy nyelviskola életében, így a virtuális térbeni oktatás is egyike volt a kihívásoknak. Habár a nyelvoktatásban a személyes jelenlét óriási szerepet játszik, manapság egyre nagyobb teret hódít az online oktatás – vette át a szót Víghné Molnár Ilona, a nyelviskola vezetője.

Sokan kényszerűségből vállalták a netes órákat

A szakember elmondta azt is, hogy az oktatásban részt vevők többnyire pozitívan fogadták az átállást, ám akadtak olyanok, akik kényszerűségből vállalták az órákat a kurzus befejezéséig.

– Az éppen futó tanfolyamokat nem kellett félbeszakítani, aminek a diákok többsége nagyon örült.

– Az online nyelvoktatással kapcsolatban összességében mind a tanároknak, mind a diákoknak többnyire pozitív tapasztalataik vannak a maximum négyfős létszámú csoportra vonatkozóan. E fölötti csoportlétszám esetén viszont már kevésbé találtuk kedveltnek az online képzési formát. Az egyfős oktatás esetében kifejezetten jó megítélések születtek. Két-három főnél is nagyon jól működik a virtuális tér. Az öt, illetve öt fő feletti létszámnál már kevésbé fogadták örömmel e képzési formát – osztotta meg tapasztalatait az iskolavezető.

Jóval kevesebb a vállalati képzés ebben az évben

Víghné Molnár Ilona megjegyezte, a nyelvtanulók létszáma lényegesen csökkent az elmúlt évhez képest.

– Ezt nem annyira az online oktatás okozta, sokkal inkább a bizonytalan gazdasági helyzet idézte elő. A cégek költségcsökkentő intézkedéseik keretében elsősorban a munkavállalók képzésére fordított összeget törölték – zárta mondandóját a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában