eljárás

2021.05.25. 06:55

Őszre keveredhet majd ki az adósságból Tiszatenyő

Folytatódik az önkormányzat vagyonának értékesítése Tiszatenyőn. A település az elmúlt önkormányzati ciklusban tetemes adósságot halmozott fel, főként meg nem valósuló beruházások és rosszul felhasznált pályázati pénzek miatt. A több, mint háromszáz millió forintos adósság egy részét az üzemek, különböző felszerelések, eszközök és ingatlanok eladásából fizetné vissza az ezerhatszáz lelkes község.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Sarkadi Imre/GoogleMaps

Fotó: Hutter Zsófia

– Településünk életét alapvetően befolyásolja a még mindig tartó adósságrendezési eljárás. Az eredeti tervek szerint már a végén kellene tartania, azonban a járványhelyzet ezt a folyamatot is lassította – vázolta a jelenlegi helyzetet Mező József.

A polgármester elmondta: a Szolnoki Törvényszék tájékoztatása szerint az adósságrendezési eljárás során közel háromszáztizenhatmillió forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba. Ezt kellene visszafizetnie a településnek, amely tavaly tavasz óta áll adósságrendezési eljárás alatt.

Hogy a tartozást visszafizessék, elkezdték értékesíteni a község forgalomképes vagyontárgyait, elsősorban az önkormányzati ingatlanokat.

– Már gazdára talált a sertéstelep, néhány beépítetlen terület, használaton kívüli gépjárművek sokasága, valamint folyamatban van kereskedelmi és mezőgazdasági területek értékesítése. Az adósságrendezési eljárás alatti vagyontárgyak között szereplő, a sajtüzem működését szolgáló eszközök értékesítése szintén megtörtént. A vevővel történt egyeztetés alapján az üzem ismét megkezdi majd a működését, várhatóan helyi munkaerő foglalkoztatásával. Június végén pedig az önkormányzati termőföldeket árverezzük majd, ez lesz a legnagyobb összegű tétel – részletezte a folyamatot a polgármester.

Aki ugyanakkor beszámolt az adósságrendezési eljárás ellenére megvalósított eredményekről is.

– Elkészült a közkonyhánk felújítása, a Tiszatenyőt Törökszentmiklóssal összekötő kerékpárút, melynek ideiglenes forgalomba helyezése megtörtént.

– Elvégeztettük a belterületi utak kátyúzását, valamint folyamatosan biztosítottuk és biztosítjuk a rászorulók szociális ellátását. Folyamatban van, és szerződéskötés előtt áll egy minibölcsőde kialakítása. A napokban indul a műfüves pálya melletti területen a kültéri kondipark kivitelezése, új padokat helyeztünk ki a közterületekre, és várhatóan két héten belül elkészül az óvoda kerékpártárolója – sorolta Mező József.

A faluvezető úgy tájékoztatott: a közeljövőben több megoldandó feladat vár még az önkormányzatra, ilyen a konyha működéséhez használt gépjárművek felújítása vagy cseréje, a közfoglalkoztatásban előállított tojások felhasználása a helyi közkonyhán. A közterületi kamerarendszert folyamatosan és teljeskörűen szeretnék működtetni a jövőben, illetve az utcanévjelző táblákat is felújítja az önkormányzat.

Tiszatenyőn úgy számolnak, hogyha minden a tervek szerint alakul, az önkormányzat őszre nyerheti vissza gazdasági önállóságát.

Szabálytalan pénzköltések, félbemaradt beruházások

Tiszatenyő jelenlegi polgármestere, Mező József korábban a település honlapján megosztotta az adósság akkor megismert, részletes listáját. Ebből kiderült, a tartozás legnagyobb összege az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázat, mintegy százhúszmillió forint értékben. Ennél a beruházásnál szabálytalan pénzfelhasználás miatt a Pénzügyminisztérium indított eljárást.

Az összesen hat tétel között szerepel például a tervezett baromfivágóhíd esete is, ami telekrendezés és a kivitelezővel folytatott viták miatt hiúsult meg. A lejárt tartozások között egy be nem fejezett sertéstelep-fejlesztés, valamint egy szintén félbemaradt sportöltöző-építés is megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában