Jászkunság

2021.05.30. 07:00

TV paprikák vetőmagjait tesztelték a szakemberek

A szakemberek összesen 23 hazai előállítású, kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgáltak meg.

Czakó Nóra

20210119 Székesfehérvár, zöldséges, vetőmag, tavasz, paradicsom, paprika. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Nyaranta leginkább a „tölteni való”, ismertebb nevén TV paprikák a népszerűek hazánkban, így a tavaszi időszakban ezek vetőmagjait tesztelte a Szupermenta.

A szakemberek összesen 23 hazai előállítású, „kistasakos”, azaz kiskerti vetésre szánt vetőmagot vizsgáltak meg. Íz szempontjából tizennégy édes, öt csípős, valamint négy, a csomagolási információk alapján nem azonosítható termék került a tesztbe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban a szakemberek megvizsgálták, hogy található-e bennük idegen, paprikától eltérő fajú mag, illetve genetikailag módosítottak-e. A mindig középpontban lévő minőségi mutatók ellenőrzése sem maradt el, ami a vetőmagok esetében a csírázóképesség és a tisztaság vizsgálatát foglalta magában. E téren minden megfelelőnek bizonyult.

A teljeskörű vizsgálat során a tömegmérésre és a magdarabszám vizsgálatra is sor került.

Hat mintánál a vetőmagok tömege kevesebb volt a csomagoláson feltüntetettnél, egy esetben pedig a tényleges magdarabszám nem felelt meg a jelölésen szereplő adatoknak. A Nébih a problémáról tájékoztatta az érintett vetőmag-forgalmazókat, a fogyasztóvédelmi hatóságnál pedig eljárás indítását kezdeményezte.

A Nébih szakemberei a paprika vetőmagok jelölését is ellenőrizték. Ennek során vizsgálták többek között az alapvető termékinformáció meglétét, a származás feltüntetését, a fajta megnevezését. Emellett ellenőrizték, hogy a vetőmagok a minőséget megóvó és zárt csomagolásban kerülnek-e a vásárlók elé.

Megnyugtató, hogy e szempontok szerint mindent rendben találtak az ellenőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában