JÁSZKUNSÁG

2021.05.10. 06:55

Visszatérnek a tantermekbe a felsős és középiskolás diákok is

Hétfőn országszerte visszaállnak a jelenléti oktatásra a felső tagozatosok és a középiskolások egyaránt. A pedagógusokban és a szülőkben azért van némi félsz az újranyitást illetően, mert attól tartanak, hogy mivel sokan még az első oltást sem kapták meg, fertőzésveszélynek lesznek kitéve. Ugyanakkor a tankerületek elvégezték a szükséges fertőtlenítéseket, így elvileg minden készen áll arra, hogy a diákok visszatérhessenek az iskolapadokba.

Köllő Judit

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója elmondta: az intézmények továbbra is maguk rendelkezhetnek afelett, hogy kötelezővé teszik-e a maszkviselést a tanórákon vagy sem. Azoknak a szülőknek, akik nem akarják visszaengedni gyermeküket az iskolába, írásban kell kérvényezniük az adott intézményvezetőtől.

Mától minden visszaáll a rendes kerékvágásba – fogalmazott Szutorisz-Szügyi Csongor. – Az iskolák mellett a szakkörök, zeneiskolák és kollégiumok is megkezdik a működésüket. A járványügyi szabályok ugyanúgy érvényesek és betartandóak, mint eddig is, tehát a folyosókon kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint fokozottan figyelni kell a távolságtartásra – hangsúlyozta.

Házi feladat formájában dolgozzák fel a tananyagot

Azok a fiatalok, akiknek az iskolaigazgató engedélyezi az otthontanulást, nem mentesülnek a házi feladatok alól.

– Vannak aggódóbb szülők, akik nem szeretnék visszaengedni gyermeküket erre a pár hétre, ezért ők kérvényezhetik az otthontanulást – kezdte Molnár László, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium igazgatója. – De minekutána a tanárok nem lehetnek egyszerre két helyen, így az otthon maradó diákoknak a tanórán vett anyagokat saját maguknak kell feldolgozniuk házi feladat formájában. Pedagógusaink felkészültek, és fokozott figyelmet szentelnek majd a tanulókra. Reméljük, hogy az elkövetkező hetekben nyugodtan végezhetjük a munkánkat – tette hozzá.

Nem kell számonkéréstől tartaniuk az első héten

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban fél nyolc helyett egészkor csengetnek be az első tanórára. Szűcs Sándor igazgatóhelyettes elárulta: az első két óra osztályfőnöki lesz, utána pedig minden folytatódik a megszokottak szerint.

– Nagyon fontos számunkra, hogy a hosszú digitális oktatást követően az újrakezdést ne sokként éljék meg a tanulók – emelte ki Szűcs Sándor. – Ezért a kollégákat arra kértük, hogy empatikusan viszonyuljanak a diákokhoz, tehát az első héten lehetőleg kerüljék a számonkérést. Elmondtuk továbbá azt is, hogy az online időszak felmérőit ne ismételje meg senki a jelenléti tanítás során. Már korábban elkezdtük az iskolai étkezés előkészítését, így hétfőn már ebédelhetnek is a tanulók a szükséges járványügyi szabályok betartása mellett. A szigorítások természetesen ugyanúgy vonatkoznak a tanórák közötti szünetekre is – magyarázta.

A szolnoki Kőrösi Csoma Sándor általános iskolában készülnek a felsősök fogadására. Ottjártunkkor Kissné Szlávik Éva (balra) és Keskeny Kitti fertőtlenítették az egyik tanterem bútorzatát
Fotó: Mészáros János

Felelevenítik az otthon szerzett ismereteket

Mohácsi Csilla, a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum igazgatója pozitív visszajelzésekről számolt be.

– Jó lesz újra találkozni a kollégákkal, diákokkal – árulta el Mohácsi Csilla. – Április 19-étől már sok osztályban voltak kiscsoportos szakmai gyakorlati órák. A tanév hátralévő részében lesz alkalom rendszerezni, átismételni az eddig elsajátított tananyagokat. Az iskola helyiségeit teljeskörűen kitakarítottuk és lefertőtlenítettük. Természetesen az előírt járványügyi szabályok betartásával kezdődik meg az oktatás: belépéskor testhőmérsékletet mérünk. Az intézmény különböző pontjain elhelyezett automata fertőtlenítő készülékeket is feltöltöttük. Örülünk, hogy újra megtelik élettel az iskolánk – szögezte le az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában