szolnok / videóval

2021.06.09. 19:55

Több mint négyszázötven társasjáték tulajdonosa a szolnoki házaspár

A játék az emberiséggel egyidős, ugyanis már az ősember is birka csontokkal dobálózott, melynek eredményeképpen következtetett arra, hogy mennyire lesz sikeres a vadászat. A Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű TEDx eseményének két előadója, Győri-Nádai Réka kreatív szakember és Győri Zoltán játéktervező, a Mit játsszunk? vlog készítői videókon keresztül bebizonyítják, miért is jó játszani. A fiatal házaspár – akiket már huszonötezren követnek a világhálón – célja, hogy a társasjátékozást, mint minőségi együtt töltött időt, népszerűsítse. Ennek hatásairól beszélgettünk a szolnoki származású Győri-Nádai Rékával.

Köllő Judit

Forrás: Beküldött fotó

– Honnan jött az ötlet, hogy játékokkal foglalkozzanak?

– Zolival már a megismerkedésünkkor is sokat jártunk társasjáték összejövetelekre, ahol magával ragadott minket ennek az egész világnak a hangulata. Így beszereztünk pár társast és egy idő után azt vettük észre, hogy beleszerettünk a hobbiba. Több száz játékot kipróbáltunk már, így egy idő után minden ismerősünk és barátunk hozzánk fordult segítségül, hogy melyik társasról mi a véleményünk. Ekkor jött az ötlet, hogy nagyszerű lenne felvenni az elmondottakat, majd elküldeni a linket, hogy “tessék ezt nézd meg, itt elmondjuk”. Nem okozott számunkra nehézséget a kamera előtti mozgás sem, hiszen mindkettőnknek van színészi múltja, Zoli az Itt és Most Improvizációs Társulat színészeként, én pedig független színházi rendezőként dolgoztam. Így 2017-ben létrehoztuk a Mit játsszunk? vlogot.

– Mi az önök szerepe ebben?

– A társasjátékozást, mint minőségi időt szeretnénk népszerűsíteni videóinkon és előadásainkon keresztül. Mérő László, matematikusnak van egy ideillő gondolata, amely arról szól, hogy néha elengedhetetlen olyan dolgokkal is foglalkoznunk, amik nem a létszükségünkhöz kapcsolódnak. Ugyanis nagyon sok negatív sztereotípia fűződik a társasjátékokhoz, ilyen például: “csak a gyerekek játszanak”, vagy “ez egy felesleges időtöltés”.

– Az ember mindig a sikerre és az eredményességre törekszik, miközben elfelejt kapcsolódni gyermeki énjéhez.

– Aki el van nyomva, mert “felnőttes” dolgokkal kell foglalkoznia, többek között; bankba menni, dolgozni vagy számlákat befizetni. Mindez frusztrációt okoz, melyet játék közben elfelejthetünk és feloldhatunk, hiszen olyan lélektani helyzeteket élhetünk át és olyan dolgokat tanulhatunk meg magunkról, amivel a való életben is találkozhatunk. Ilyen például az, hogy valaki hogyan éli meg a győzelmet, a vereséget, azt, hogy kimarad valamiből, vagy hogy elvesznek tőle valamit. Ha jobban belegondolunk, a játék az életünk része, – maximum nem tudatos -, hiszen minden bevásárlóközpontban ott vannak a pontgyűjtő akciók, a lottózás, a keresztrejtvények, vagy bármilyen elmejáték.

– A modern társasjátékok már nem csak szórakoztatnak, hanem fejlesztik a logikus gondolkodást, a kommunikációt, illetve az egymás felé fordulást. Sokan írnak nekünk levelet, hogy a párkapcsolatban feszültségekkel küzdenek, de játék közben olyan témákról beszélgetnek, amiről egyébként nem. Mindez egy párkapcsolat fantasztikus ékköve is lehet, amit a saját bőrünkön tapasztaltunk. A társasjátékozás legnagyobb ereje az, hogy játék közben tudattalanul megnyílhatunk és felszabadultan kikapcsolódhatunk.

– Miben más egy mai társas a régiekhez képest?

– A retro játékok anno nagyon eltérő céllal jöttek létre, ezekben általában hatalmas a szerencse szerepe. Nincs nagy ráhatásunk magára a meccsre, hiszen dobunk a kockával és húzunk egy kártyát, így a társas játszik helyettünk. Ezzel szemben a modern társasjátékok nem csak szórakoztatóak, de fejlesztenek, beleélhetjük magunkat egy történetbe, miközben építhetünk valamit és gondolkodhatunk rajta. Évente körülbelül háromezer társas jelenik meg, ebből több száz magyar nyelven is. A járványhelyzet idején például ötvenhat százalékkal nőtt meg a játékok iránti kereslet az e-kereskedelemben. Ezt a csatornánk nézettségének adatai alapján is észrevettük, hiszen ebben az időszakban másfélszeresére nőtt nézőink száma.

– Fontosnak tartom elmondani azt is, hogy ma már nem kell nagy társaság ahhoz, hogy valaki játszhasson. Ugyanis rengeteg olyan társas létezik, amivel két fő is jól szórakozhat.

– Ilyen például a The Mind kártyajáték, ahol a pároknak egymásra kell hangolódnia, és szinte kitalálnia a másik gondolatait, vagy nagy kedvencünk a 7Csoda: Párbaj című játék is, mely pörgős, dinamikus, mégis könnyen elsajátítható, stratégiai játék.

Több száz társasjátékot kipróbáltak már Fotó: Beküldött fotó

– Ha valaki rég társasjátékozott, mivel érdemes kezdenie?

– A társasoknak három típusuk van, az első a kooperatív, ahol együttes erővel a játék ellen vagyunk, a másik a kompetitív stílus, ahol versenyzünk egymással, és a konfrontatív játékok, ahol le kell győzni a másikat ahhoz, hogy nyerjünk. A személyes kedvencem a kompetitív, azaz versengő típusú játékok, ahol nem bántom a többieket, hanem saját magamtól jutok a célba. Ilyen nagyon jó, bevezető típusú játékok például az Eldorádó legendája, vagy a Sushi Go, de nagyon szeretem az Álomházat is. Zolival a kedvenceink közé tartoznak a könnyed családi játékok, melyek közül szinte mindegyikről készítettünk már játékszabály bemutató videót. Szeretettel ajánlom az érdeklődőknek a Dixit, a Kingdominot, a Splendor című játékot, vagy akár az Igen? és a TOP10 party játékokat, amit szívesen ajánlok nagyobb baráti társaságoknak is.

– Említette párja társasjátékát, mesélne kicsit erről?

– A férjem Győri Zoltán játéktervező, nagy rajongója a beszélgetés indító, illetve kommunikációs társasjátékoknak, így az Igen? című társasunk olyan társaságoknak lett kitalálva, akik szeretnék egymást kicsit még mélyebben megismerni és nagyokat nevetni. A játékban négyszáz negyven kártya található, melyek által eldöntendő kérdéseken keresztül kerülnek egymáshoz közelebb a játékosok. A pakliban vannak kimondottan humoros, vitaindító, illetve mélyebb témákat feszegető kérdések is. A társasjátékaink közül talán itthon és külföldön egyaránt legsikeresebb a Spicy kártyajáték, hiszen nemzetközi viszonylatban is ez a legtöbbet eladott példányunk, mára több, mint kilenc országban elérhető. Egy nagyon hangulatos, blöffölős kártyajátékról van szó, ahol a másikat kell hazugságon kapni, de a legszebb benne az, hogy nem kötelező hazudni, hiszen egy okos csavarral és a többiekre irányuló figyelemmel győzhetünk benne.

Máig szíve csücske a szülővárosa

Szeretek hazajönni a szüleimhez Budapestről, hiszen fontosak a gyökereim. Szívesen gondolok a Széchenyi István gimire, ahova jártam, a régi sakkozásokra és a Tisza parta is, ahol tinédzserkorom felét töltöttem. Bár már megszoktam a nagyvárosi nyüzsgést, mégis úgy érzem, hogy nélkülözhetetlen számomra a város, ahol nagyon fontos barátságokat kötöttem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában